Kattel: partei on lihtsakujuline ärimudel teatavale eliidile

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rainer Kattel
Rainer Kattel Foto: Tallinna Tehnikaülikool

Partei on lihtsakujuline ärimudel teatavale eliidile, et töökohti jagada ja neid ümber mängida, ütles Tallinna tehnikaülikooli professor Rainer Kattel.

Kattel rääkis saates «Vabariigi kodanikud», kus seekord oli jutuks sundpolitiseerimine, et Eestis ollakse harjunud arutlema, kas meil on õhuke või paks riik, ning ollakse pidama jäädud õhukese riigi poole, aga sama hästi võib vaielda ka selle üle, kas meil on väga õhuke ühiskond.

«Pole väga palju erinevaid kooslusi, kes üksteisega konfliktis oleks või võitleks, see on väga õhuke, pigem näeme peegeldust ka parteide puhul - need on suhteliselt lihtsakujuline ärimudel teatavale eliidile, et töökohti jagada ja neid ümber mängida, ega see, mis oli parteide rahastamise ümber eelmine suvi, mis oli sundparteistamise näide ja mis on nüüd ka Keskerakonna puhul, on kõik sarnased sümptomid,» sõnas ta.

Linnaametnike karistamine parteimaksu maksmata jätmise eest ja kalurite ähvardustega parteisse sundimine on viimased avalikkuses laia kõlapinda leidnud juhtumid, kus partei ja riigiaparaadi volitused omavahel segi on aetud.

«Probleemi juur on see, et me enam ei saa aru, kas tehakse linna, riigi või partei nimel neid tegusid, läbipaistvus on võtmeküsimus, mida meil täna enam üldse ei ole, andami maksmine pole igal juhul normaalne, see tähendab, et töökoht on ostetav,» nentis professor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles