Peeter Tulviste: keelakem ennustamine Tartu linnas?

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Tulviste (kummardamas).
Peeter Tulviste (kummardamas). Foto: Andres Haabu

Statistikat, mis näitab eestlaste väljasuremist, ei saa võtta tõe pähe, rääkis akadeemik Peeter Tulviste Postimehe arvamusliidrite lõunal arutatud eestluse elujõulisuse teema valguses Postimehe arvamusportaalile.

Kas praegune avatud maailm on kultuuride ja rahvuste sulatusahi?

Ta kindlasti on, aga ma samal ajal võib tuua ka vastupidiseid näiteid. Paistab, et siin valitseb niisugune tasakaal, et kui kuskil lähevad suhted liiga lähedaseks, siis tuleb vastupidine reaktsioon.

Aga mis meid puudutab, siis ma usun, et me kõik oleme tundnud seda tunnet, et kujutasime ette, et tuleme ühte normaalsesse valmis Euroopasse, aga kogu see 20 aastat oleme pidanud kogema, et sellist normaalset valmis Euroopat ei ole olemas, vaid see läheb meil kurvalt öeldes eest ära. Aga kuna me tegutseme ka kiiresti, siis päris eest ära minemiseks ei saa seda nimetada. Aga stabiilsuse tundmisest jääb neil paremaga saatusega eurooplastel - kui nii tohib ütelda - rohkem puudu kui meil.

Mis eestlasi ja eesti kultuuri avatud maailmas ees ootab?

Ma jagan täielikult Gunnar Oki seisukohta, et lineaarsed prognoosid ei ole absoluutselt usaldusväärsed.

Ma olen toonud tudengitele seda näidet, et kunagi ülikooli ajal vaatasin raamaturiiuleid ühes hästi suures raamatukogus ja olin hiljuti kuskilt lugenud, et igal aastal ilmub protsentides nii ja nii palju rohkem raamatuid kui eelmisel, ja kui nüüd seda projitseerida tulevikku, siis tuleb aeg, kus raamaturiiulid teevad ringi ümber maakera, ja siis teevad järjest lühema ajaga jälle, kuni maakera on mähitud raamaturiiulitesse.

See võis olla 60ndate aastate lõpus. Ei läinud palju aega, kuni tuli lahendus ja seda hoopis teisest kohast - mitte raamatukoguasjandusest, vaid hoopis elektroonikast. Nii et pärast seda ma ei suuda tõsiselt võtta lineaarseid prognoose.

See ei ole nüüd küll väga tõsine jutt, aga nõukogude ajal oli Tartu linna töörahva saadikute nõukogul välja antud määrus, mis keelas kerjamise ja ennustamise Tartu linnas ja rajoonis. Ma arvan, et see oli hea mõte.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles