Põllumeeste Kogu: mida peate oma eelkäijate suurimaks saavutuseks?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllumeeste Kogust europarlamenti pürgiv Kalju Mätik
Põllumeeste Kogust europarlamenti pürgiv Kalju Mätik Foto: Wikipedia

Postimees.ee 's käib Euroopa Parlamenti kandideerivate parteide vaadete tutvustamine. Täna küsisime kandidaatidelt: mida peate oma eelkäijate (praegu Eestist valitud europarlamendi saadikute või oma erakonnast valitud saadikute) suurimaks saavutuseks senise europarlamendi koosseisu ajal ja miks? Vastavad Põllumeeste Kogu kandidaadid.


Mart Niklus: Võib-olla üksnes Tunne Kelami algatust nn totalitaarse kommunismi olemuse selgitamisel, natsismi ja kommunismi (mitte bolševismi, stalinismi jne) võrdsustamisel nii ideoloogiate kui ka praktikana.

Kalju Mätik: Pean kõige suuremaks saavutuseks kuritegelike režiimide tegevust hukkamõistva resolutsiooni vastuvõtmist, mille algatas Tunne Kelam oma mõttekaaslastega. Ehkki hukka oleks tulnud mõista mitte niivõrd kommunismi kui poliitilist sektantlust, vaid kuritegude toimepanijaid. Tuleb resoluutselt hukka mõista totalitaarsete režiimide kuritegude õigustamised ja varjamised sõltumata sellest, kes sellega tegeleb. Samuti tuleb hukka mõista lääneriikide koostöö kommunistidega, nagu Jalta ja Teherani sobingud ning operatsioon «Kiilu alt läbitõmbamine», mille käigus üle kahe miljoni inimese saadeti sundkorras Nõukogude okupatsioonitsooni, paljud neist kindlasse surma.

Siin tasuks menutada Virumaalt pärit teisitimõtleja ja poliitvangi Sergei Soldatovi poolt öeldut: «Kui üks kirvega vehkiv vaimuhaige turul mitukümmend inimest ära tapab, siis ei tule mitte teda süüdistada, vaid neid, kes kõike seda pealt nägid ja ei võtnud mitte midagi ette, et teda takistada».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles