Urmas Reinsalu: ma ei toeta IT-ajateenistust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu
Urmas Reinsalu Foto: Mihkel Maripuu

Kaitseminister Urmas Reinsalu kirjutab Postimehe arvamusportaalis, et ei poolda politoloog Matthew Crandalli ettepanekut, mis muudaks Eesti levinuimaks ajateenistuse vormiks IT-teenistuse.

Ma ei toeta seda ettepanekut. Sõdu ei võideta, territooriume ei vallutata küberrünnakutega, see on olnud ja jääb «saapad maapinnal» liikuvate sõdurite ülesandeks. Sellest lähtub ka Eesti oma reservarmeed ette valmistades.

Selge on, et küberkaitse on tänapäeva sõja oluline komponent, millega arvestame riigikaitset korraldades. Mulle on sümpaatne, et Crandall teadvustab, et küberrünnak ise ei ole tõenäoliselt ainus ja iseseisev oht, vaid tavaliselt kaasneb rünnakuga füüsilises maailmas.

Meie praeguse ajateenistuse eesmärgiks on riigi kaitseks vajalike reservüksuste ettevalmistamine ja ka eelduste loomine elukutseliste kaitseväelaste teenistusse võtmiseks. Selleks antakse neile põhiteadmised riigikaitsest ja harjutatakse lahingolukordades tegutsemist ühtse meeskonnana. Ka praegu omandatakse ajateenistuse jooksul põhiteadmised side- ja infotehnoloogiast ja palju muudki.

Poliitikateadlane Matthew Crandall käis tänases Postimehes välja mõtte, et Eestis võiks kehtestada praeguse tavapärase ajateenistuse asemele uuendusliku nn IT-ajateenistuse. Tema sõnul on traditsiooniline ajateenistus paljus aja ja raha raiskamine, samas kui IT-ajateenistus säilitaks mitmed tava-ajateenistuse plussid ning oleks kasulik ka Eesti majandusele. IT-teenistust kujutab ta ette eelkõige üheksakuuse IT-ga seotud hariduse omandamisena, mille teises etapis tegeldaks praktilise küberkaitse vms-ga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles