IRL: 21. maiks olgu eelarve riigikogule üle antud

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Arutades Eesti majanduse olukorda leiab IRLi eestseisus, et valitsuskoalitsioonil pole enam kuskile taganeda ning 21. maiks peab kokku tõmmatud eelarve olema riigikogule üle antud. 


IRL peab riigi kulude ja tulude tasakaalu viimist möödapääsmatuks sammuks.

«Kui vähenevad tulud, tuleb kokku tõmmata ka kulusid. Eesti pered ja ettevõtjad on seda teinud, sama peab suutma ka Eesti riik,» ütles erakonna esimees Mart Laar.

«Vastasel korral on Eestil aasta lõpuks rahakott tühi koos kõigi sellega kaasas käivate
tagajärgedega.»

Eelarve kulude võimalustega vastavusse viimiseks on IRL esitanud ettepaneku kärpida läbivalt 8 protsendi võrra kõigi ministeeriumite palga- ja muid kulusid, välja arvatud eurotoetused ning neile vajalikud kaasfinantseeringud. Selline läbiv kärbe tooks eelarvesse 5,5 miljardit krooni.

IRLi eestseisus leiab, et maksude järsule tõstmisele tuleb eelistada riigi kulude kokkutõmbamist.

«Maksude järsk tõstmine ei lahendaks Eesti probleeme, pigem suurendaks ta neid, kasvatades järsult tööpuudust. Tööpuudus on aga praeguseks kujunenud Eesti probleemiks number üks. Eelarve kärpimisest Eestile ei piisa, vaja on astuda samme ettevõtluse toetamiseks ning ümber- ja täiendusõppe süsteemi tõhustamiseks,» lausus Laar.

Ta möönis, et sellise kärpe teostamine pole kerge ning nõuab üsna valusaid otsuseid.

«Otsustamisest Eesti aga enam ei pääse. Ajad on küll rasked, kuid seda enam nõuavad nad julgeid ning õigeid otsuseid. Suutes rasketel aegadel õigeid otsuseid langetada, suudame ka Eesti kriisist välja viia.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles