Põllumeeste Kogu: mida plaanite europarlamendis saavutada?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllumeeste Kogust europarlamenti pürgiv Mart Niklus.
Põllumeeste Kogust europarlamenti pürgiv Mart Niklus. Foto: Sille Annuk

Postimees.ee 's käib Euroopa Parlamenti kandideerivate parteide vaadete tutvustamine. Täna küsisime parteide kandidaatidelt: kui teid valitakse europarlamenti, siis millised konkreetsed saavutused seate endale eesmärgiks oma saadikuks olemise aja jooksul. Vastavad Põllumeeste Kogu kandidaadid.


Mart-Olav Niklus:

Soovin, et vastavalt Endiste Poliitvangide ja Kommunismiohvrite Rahvusvahelise Assotsiatsiooni (INTER-ASSO) XVI kongressi resolutsioonile (Mostar, 2008) kuulutataks 17. juuni rahvusvaheliseks kommunismi vastu võitlemise päevaks. «Kommunism on küll surnud, kuid keegi pole laipa näinud» (Lennart Meri): tegelikult pole kommunism maailmast ikka veel kaugeltki kadunud. Meenutagem, et 17. juunil 1953 tõusid idasakslased oma kommunistlike rõhujate vastu üles. 17. juunil 1940 algas ka Eesti Vabariigi okupeerimine Nõukogude Liidu imperialistlike vägede poolt. Leina- ja mälestuspäevi on erinevate maade kalendrites piisavalt, vastupanu osutamise tähtpäevi totalitaarrežiimidele vaid üksikud. Europarlament võiks üles näidata initsiatiivi ka Nürnberg-II kokkukutsumiseks.


Kalju Mätik: Venemaal on käimas kommunistliku diktatuuri roomav restauratsioon. Käivitatud on tõeline Balti riikide vastane hüsteeria, süüdistades neid natsismis. Selle eesmärgiks on Venemaa elanikkonna tähelepanu kõrvalejuhtimine tema viletsalt olukorralt ja illusiooni loomine, nagu oleks Venemaal võimulolevad endised KGB kaastöölised ja kompartei funktsionäärid vene rahva huvide kaitsjad. Natsiideoloogia on juba ammu ajaloo prügikastis ja mingit reaalset natsismi taassünni ohtu Euroopa demokraatlikes riikides ei ole. Natslike kurjategijate jälitamiseks ja karistamiseks oli aega ligi pool sajandit, mis peaks olema täiesti küllaldane. Samal ajal on suur osa kommunistlikest kurjategijatest seniajani karistamata ja on sageli võimu juures.

Täiesti lubamatu on alusetute süüdistuste esitamine mõne riigi vastu. Oluliste pretensioonide esitamise korral mõne ELi liikmesriigi vastu tuleb sellesse riiki saata rahvusvaheline komisjon uurima koha peal süüdistuste põhjendatust. Sellesse komisjoni võib oma esindajad saata iga riik, kaasa arvatud ka ELi mittekuuluvad riigid. Põhjendatud pretensioonide korral tuleb asja uurimisega seotud kulud kanda riigi poolt, kellele need pretensioonid esitati, alusetute pretensioonide esitamise korral tuleb uurimisega seotud kulude katmist nõuda pretensioone esitanud riigilt. Kui alusetuid pretensioone on esitanud mingi EL liikmesriigi ametnik, tuleb ta võtta vastutusele, kui riik ei ole EL liige, tuleb süüdistustega seotud ametnikele kehtestada sissesõidukeeld ELi riikidesse näiteks 25 aastaks.

Vastulöögina Kremli pool käivitatud mälestussammaste sõjas tuleb Vene Föderatsioonile kui NSVL õigusjärglasele esitada nõudmine maksta kinni Nõukogude okupatsioonivõimu poolt hävitatud Vabadussõja monumentide taastamise kulud. Tuleb nõuda meie inimeste GULAGis tehtud töö kompenseerimist samadel alustel, nagu kompenseeriti Saksamaale sunnitööle viidud inimeste töö. Kui mõni ettepanek leiab europarlamendis vastuseisu, siis vähemalt saab kindlaks teha, keda järgmine kord enam mitte valida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles