Põllumeeste Kogu: miks kandideerite europarlamenti?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllumeeste Kogust europarlamenti pürgiv Mart Niklus.
Põllumeeste Kogust europarlamenti pürgiv Mart Niklus. Foto: Sille Annuk

Postimees.ee alustab tänasest Euroopa Parlamenti kandideerivate parteide vaadete tutvustamist. Esmalt küsisime parteide kandidaatidelt, miks nad europarlamenti pürgivad. Vastavad Põllumeeste Kogu kandidaadid.


Mart-Olav Niklus:

Soovin, et europarlament hakkaks arutama ka selliseid probleeme, mille päevakorda võtmisest seni on hoidutud. Näiteks kommunismi hukkamõistmine eranditult kõigis selle avaldumisvormides (bolševism, trotskism, stalinism, maoism, eurokommunism, krüptokommunism jne), kommunistide ja kollaboratsionistide isiklik vastutus kommunismikuritegude eest, Nõukogude kommunistliku okupatsiooni läbi Eestile ja teistele Balti riikidele tekitatud moraalsed ja materiaalsed kahjud, Baltimaade riigivõimuorganite ja ühiskonnaelu desovetiseerimine, Eestis, Lätis ja Leedus Nõukogude võimu jäänuste likvideerimine, lähimineviku tippkommunistide heroiseerimise lõpetamine, Eesti Vabariiki okupeerinud Venemaalt kui Nõukogude Liidu õigusjärglaselt kompensatsioonide nõudmine orjatöö eest GULAGi vangidele, õigusemõistmise vabastamine punasest taagast jpm.

Kalju Mätik: Pean vajalikuks kandideerida europarlamenti, sest loen praegust olukorda ebarahuldavaks. Venemaal on täiesti avalikult käimas stalinismi roomav restauratsioon. Võimulolijad levitavad agaralt valesid, nagu toimuks Balti riikides natsismi heroiseerimine ja natsismi taassünd. Samuti väidetakse, nagu toimuks Balti riikides nn. venekeelse elanikkonna diskrimineerimine. Tegelikult diskrimineeritakse neid inimesi, kes nõukogude ajal said õigusvastaste repressioonide osalisteks. Natsismivangid on saanud neile osaks saanud ülekohtu eest kompensatsiooni, kommunismivangid aga mitte. Vähemalt meie inimeste GULAGis tehtud töö tuleb kinni maksta, sest meie töö viljad jäid Venemaale ja neid kasutavad ka hilisemad põlvkonnad.

Täiesti loomulik on eeldada, et kui iseseisvat riiki kellegi poolt laimatakse, siis see riik võtab tarvitusele vastuabinõud - avaldab informatsiooni tegeliku olukorra kohta ja avaldab protesti laimu vastu. Eesti riik on aga seni andnud kogu Kremlist tulevale valedelaviinile vaikiva nõusoleku. Nõukogude ajal julgesid vähesed inimesed tegutseda Kremli valede vastu, aga tolleaegses kalmistuvaikuses kostis nende hääl kaugele ja võimulolijad lugesid igasugust enda vastu suunatud propagandat ohtlikumaks kuriteoks kui tapmine või röövimine. Praegu on aga sõna- ja trükivabaduse tingimustes loomulik eeldada, et kui demokraatlikult valitud riigivõim ei protesteeri, siis ongi laimajatel õigus. Olen seni tegutsenud ekskommunistide valede vastu, aga usun, et europarlamendi liikmena oleks minu sõnadel märksa rohkem kaalu kui tavakodanikuna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles