Parts: praegusele koalitsioonile tõsist alternatiivi pole

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip ja Juhan Parts valitsuse pressikonverentsil
Andrus Ansip ja Juhan Parts valitsuse pressikonverentsil Foto: Stanislav Moshkov / Õhtuleht

Kuigi Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) koalitsioonipartneri Reformierakonna toetus on viimaste TNS Emori küsitluste tulemustel kõvasti langenud, ei ole IRLi liikme ning majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi hinnangul ka ühtegi tõsist varianti uue koalitsiooni moodustamiseks.

«Pole nagu sellist tõsist varianti. Ausalt öeldes need alternatiivid, mis opositsioon pakub, et teeme mingeid muid koalitsioone, me ei tegele sellise mänguga, helistage kellelegi teisele,» rääkis Parts intervjuus BNSile.

Partsi sõnul ei teeks ta sellistest küsitlustest väga kaugeleulatuvaid järeldusi, sest kuigi koalitsioon on ka teinud mitmed vigu, on demokraatlikus avatud ühiskonnas muutuste soovimine loomulik nähtus. «Kõige paremini näeme seda siis, kui me istume köögilaua ääres ja tellime endale süüa, vahest tahame liha, vahest kala - sama ka ühiskonna puhul,» rääkis ta.

«Tihtipeale demokraatlikus ühiskonnas vahetatakse nägusid, aga see ei tähenda midagi,» ütles ta.

«Täiesti kummaline minu jaoks on nüüd Eestis mingi demokraatia kriisi manamine. Diskussioonis, mis käib meil poliitilise võimu ja selle korralduse ümber, mida inkrimineeritakse väga kõlavate süüdistustega, et ülbed, arrogantsed, täiesti võõrandnud - see kõik tegelikult on ju juunikommunistide agressiivne pealetung,» rääkis Parts. «See on minu jaoks kummastav ja ma hakkan kaitsma üha rohkem sellist alalhoidlikkust ka poliitilises süsteemis.»

Uuringufirma TNS Emori andmetel tõusis jaanuaris populaarseimaks erakonnaks Keskerakond, teisel kohal on Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE). Koalitsioonipartnerid Reformierakond ja IRL on populaarsuselt vastavalt kolmandal ja neljandal kohal.

Kui riigikogu valimised toimunuks jaanuaris, andnuks oma oma hääle Keskerakonnale 28 protsenti valijatest. Keskerakond oli ainus parlamendipartei, kes suutis kuu varasemaga võrreldes oma toetust kasvatada ja seda nelja protsendipunkti võrra. Populaarsuselt teisel kohal on teine opositsioonipartei Sotsiaaldemokraatlik Erakond 27-protsendilise toetusega. Sotsiaaldemokraatide toetus langes kuuga ühe protsendipunkti võrra.

Mõlema koalitsioonipartei toetus kukkus jaanuaris kuu varasemaga võrreldes kahe protsendipunkti võrra. Reformierakonda toetas jaanuaris 20 ning Isamaa ja Res Publica Liitu 16 protsenti küsitlusele vastanutest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles