Elion: äärmuslus ei pruugi olla otsekohe halb

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Elioni pressiesindaja Karin Kahre sõnul ei saa äärmuslust ette negatiivseks tituleerida ning ta soovitab suhtuda ettevaatlikult ka võimaliku radikaalse sisuga netilehtede tsensuuri.


Kommenteerides Rahvusvahelise radikaliseerumise ja poliitilise vägivalla uurimise keskuse raportit, mis kutsub üles kasutama uudseid meetodeid internetis leviva äärmuslusega võitlemiseks, märkis Kahre, et kõik sealsed ettepanekud tulenevad ideest, et äärmuslus on a priori negatiivne nähtus. «Selline suhtumine ei vii pikas perspektiivis konstruktiivsetele lahendusteni, pigem vastupidi - toodab järjepidevat vastuseisu.»

Tema sõnul ei tasuks Eestil äärmusliku sisuga kodulehti tsenseerida.

«Selline tsensuur oleks juba kasvõi sellepärast absurdne, et ühes riigis valitsev kord võib olla teise jaoks äärmuslus. Keda siis mõõdupuuks võtta ja kelle järgi defineerida nö normaalne ja ebanormaalne?» küsis ta.

Kahre sõnul Elion seadustest lähtuvalt hot.ee keskkonna monitoorimisega, mistõttu neil pole statistikat selle kohta, kas seal võiks olla üleval veebilehti, mis kannavad poliitiliste äärmuslaste sõnumit.

«Mis puudutab poliitiliste äärmuslaste veebilehti, siis viimastest aastatest ei meenu ühtegi juhtumit.»

Tema sõnul reageerib firma koheselt vihjetele veebilehtede osas, kus on selgelt tegemist ebaseadusliku sisuga nagu näiteks lapsporno levitamine. «Sellistel juhtudel võtame veebilehe koheselt maha ning informeerime politseid, kes asja edasi uurib.»

Kahre sõnul ei võida ühiskond tervikuna võitlemisest, vaid kaasamisest ja diskussioonist.

«Mille järele võib vajadus olla, on info selle kohta, kelle poole ja millistes küsimustes tasub pöörduda, kui soovitakse ekspertide hinnangut mingile avalikult levitatavale infole.»

Rahvusvaheline radikaliseerumise ja poliitilise vägivalla uurimise keskus avaldas hiljuti raporti, kus kutsub üles kasutama uudseid meetodeid internetis leviva äärmuslusega võitlemiseks.

Raport mõistab hukka senise tavataktika, kus arvatakse, et äärmusliku materjali internetist kõrvaldamine või sellele ligipääsu takistamine lahendab probleemi, pakkudes neljast osast koosneva omapoolse lahenduse.

Raporti koostajad pakuvad selleks neljaosalise lahenduse: äärmuslike materjalide koostajate kinnipidamine, online-kogukondadele võimu andmine äärmuslikest lehekülgedest raporteerimiseks ja teenusepakkujate tegevuse jälgimiseks, äärmuslike sõnumite külgetõmbavuse vähendamine ja positiivsete sõnumite levitamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles