Toomas Raudam: laskem demokraatial Eestis alata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirjanik Toomas Raudam.
Kirjanik Toomas Raudam. Foto: Peeter Langovits

Et poliitikud ei otsustaks isekeskis, vaid sõltuksid rohkem valijatest, selleks tulebki valimistel antud häälte ülekandumine ühelt kandidaadilt teisele ära lõpetada, leiab kirjanik Toomas Raudam Postimehe arvamusportaalis.

Nüüd, kus minu nimega on seostatud ettepanek häälte edasikandmise lubamatusest valimistel, on käes äärmine aeg rääkida, miks ma selle ettepaneku tegin. Põhjusi on mõistagi palju ning elust enesest ei jõua siin paratamatult pajatada, ehkki just see on see põhipiits ja piin, mis mind, nagu arvatavasti ka paljusid teisi, kes mu ettepanekut toetasid, takka sundis.

Minu isa rääkis juba ammu-ammu – siis, kui midagi veel polnud, polnud ei oma riiki ega rööpaid, mispidi esmanimetatu võinuks liikuma hakata, üht lugu ühest kodukandi Paide mehest, kes lasknud ennast riigikokku valida, lubades vastutasuks turbarabast linna jooksva raudtee. Vahemärkuse korras olgu öeldud, et vahemaa linna ja raba vahel on kõige rohkem viis kilomeetrit, seega siis õige pisuke, kui võrrelda kuulsa Rail Balticuga, mis ei saa vist kunagi valmis ja võib olla ei tohigi saada.

Mees saanud valituks, täitnud oma lubaduse ning tulnud linna tagasi elama, kus temast elu lõpuni lugu peeti.

See isa räägitud lugu sundis mind sõna võtma. Miks ei võiks ka praegu nii olla? Valimissüsteem peab olema võimalikult aus ja arusaadav.

Ma ei tea, mis on majoriteet, mis mõnede poliitikute arvates seisvat koleda kollina minu ettepaneku taga, küll tunnen piisavalt minoriteeti, kelleks tänu tänapäevastele politikaanidele on saanud kogu eesti rahvas.

Ja kui minu ettepanek, tegelikult kõigi nende ettepanek, kellele vale on vastik, ei leia mingit, olgu või kuldsele keskmisele püüdlevat lahendust ega praktilist rakendust, siis juhtub see, et hakkab jälle kasvama nende hulk, kes ei lähe valima, mis oleks pidanud olema tõsiselt võetavaks ohu märgiks igasugusele valitsusele. Aga ei olnud....

Demokraatial ei ole lõppu, aga ta ei saa isegi alata, kui rahvas on sellest välja lülitatud.

Kirjanik Toomas Raudam tegi Rahvakogus ühe selle enim toetust leidnud ettepaneku, et kui anda hääl valimistel konkreetsele kandidaadile, siis ei kandu see enam kellelegi teisele edasi. Seda toetas 96 protsenti Postimehe arvamusportaali gallupile vastanud lugejatest. Ideed kommenteerima palutud ekspertide seisukohad läksid selles küsimuses lahku. Enim viidati ohtudena, et idee võib tuua Eestis kaasa kaheparteisüsteemi, mis aga tähendab, et senisest suurem hulk valijaid jääb parlamendis esindamata.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles