Mänd: kas inimene peab Padari koormusele vastu?

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rahvaliitlasest riigikogu liikme Tarmo Männi sõnul tuleb rahandusminister Ivari Padari kärpe- ja maksukava vaadates küsida, kas tavaline inimene peab sellele vastu.


Tema sõnul võib Rahvaliit nõustuda riigi tulubaasi täiendamise nimel tulumaksu tõstmisega 26 protsendile, kuid tuleb küsida, kas sellele lisanduv koormus - maamaksu tõus, automaks, tulumaksuvaba määra seiskamine, hüvitiste kärpimine - ei raskenda liialt perede võimet kriisiajal hakkama saada.

Tema sõnul tuleks teha enne analüüs, kuidas Padari maksukava tõttu löögi alla sattuvad pered hakkama saavad, mida aga pole vähemalt riigikogu rahanduskomisjonile esitatud.

Männi väitel tuleb ka arvestada, et maksutõusudest saadav tuluprognoos võib olla ülehinnatud, arvestades majanduse edasist langust ja tööpuuduse kasvu.

Võtkem naabritelt eeskuju

Tema hinnangul peaks Eesti võtma probleemide lahendamisel eeskuju teistest riikidest, kus tegeletakse kahe murega - esiteks sellega, et inimene tuleks kriisiolukorras toime, ning teiseks üritatakse panna raha taas ringlema.

Männi sõnul ei tegele Eesti valitsus praegu kummagagi.

«Kui euro tuleb ainult läbi kärbete, tähendab see riigi taandarengut, mis oleks lubamatu. On viimane aeg istuda maha ja panna kokku pakett, mis lähtub majandusarengust ja inimeste toimetulekuvajadusest.»

Ettevõtluse aspektist Männi sõnul Padari eelarvepaketis suuri probleeme pole, sest firmadele sellega suurt koormust ei panda.

«Arusaamatu on, miks valitsus ei lähtu arengufondi ettepanekutest, mille kohaselt tuleks Eestis sarnaselt teiste riikidega moodustada kriisikomisjon, kuhu kuuluvad ka eksperdid, ning miks valitsus ei küsi eksportivatelt ettevõtetelt, mida riik nende heaks teha saab,» lisas ta.

Süüdistas Padarit populismis

Padari ideed kehtestada Eestis astmeline tulumaks nimetas Mänd populismiks, mida ei maksa tõsiselt arutada enne, kui see on ametlikult laual.

Mänd märkis ka, et Padari ettepanekuid eelarve tasakaalustamiseks pole tegelikult veel ametlikult avalikustatud, mistõttu on raske sellele lõplikku hinnangut anda.

Ivari Padar käis eile valitsuse lauale astmelise tulumaksu ja maamaksu-tõusu plaani.

Eilsel eelarve kärpearutelul seati sihiks, et selle aasta eelarvekulusid tuleb võtta vähemaks veel 5,5 miljardit ja 2010. aasta kulusid 11,2 miljardit.

Kõik kolm koalitsioonipoolt kinnitasid eile ka, et lisaks kärbetele tuleb leida uusi tulusid.

Valitsus leppis kokku, et tulumaks on tuleval aastal vähemalt 21 protsenti, et tulumaksuvaba miinimum ei kasva erinevalt varem lubatust ja esimese ega teise lapse pealt ei anta vanematele rohkem tulumaksuvaba tulu.

Kõik muu on lahtine. Kõige suuremaid erimeelsusi tekitas eile valitsusliidus rahandusministeeriumi pakutud astmeline tulumaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles