Savisaar siunas uut töölepinguseadust

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on mullu detsembris Tallinna kesklinnas üleval olnud Edgar Savisaare raamatu reklaam.
Pildil on mullu detsembris Tallinna kesklinnas üleval olnud Edgar Savisaare raamatu reklaam. Foto: Peeter Langovits

Täna Keskerakonna Harjumaa piirkonna aastakoosolekul poliitilise ettekandega esinenud Keskerakonna esimees ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar kritiseeris teravalt uut töölepinguseadust, mis viib töötajate õigused tagasi pärisorjuse aega.



Savisaare sõnul on Ansipi valitsusest on tulnud halbu seadusealgatusi nagu Vändrast saelaudu ja üks tõsisemaid ja tööinimesi kõige valusamalt lööv on 1. juulist kehtima hakkav töölepinguseadus, teatab Keskerakond.

«Uus seadus kaitseb eelkõige tööandja huve ja jätab töötaja nagu pärisorja mõisniku piitsutada,» rääkis Edgar Savisaar Rae kultuurikeskuses enam kui 300 kuulaja ees esinedes.

Savisaar tõi näiteks, et 1. juulist kehtima hakkava uue töölepinguseadusega nõrgeneb töötaja vallandamiskaitse, kahaneb oluliselt tööandja roll koondamishüvitiste väljamaksmisel ning koondamistest etteteatamise tähtaeg lüheneb keskmiselt kuu võrra, alla aasta töötanutel aga endiselt kahelt kuult vaid 15-le päevale.

Uus seadus jätab kaitseta ka alla kolmeaastaste laste vanemad, keda tööandja saab alates 1. juulist rahumeeli koondada.

«Hea näide reformierakondlikust nn solidaarsusest on punkt, mis võimaldab tööandjal töölepingu ka töötaja haiguse või puhkuse ajal üles öelda,» lisas ta.

Kas Ansipit saab SMS-teel vallandada?

Ühtlasi võimaldab Savisaare sõnul «Euroopa tasemel tegijate» poolt läbi surutud töölepinguseadus inimese vallandada ka talle asjakohase SMS-i saatmisega. «Huvitav, mis tunne oleks Ansipil endal kui tema tööandja ehk Eesti rahvas ta ühe SMS-iga ametist vabastada saaks,» küsis Savisaar.

Lisaks seadustab uus töölepinguseadus Savisaare sõnul ka ebaseadusliku vallandamise. See tähendab, et kui töötaja saab isegi kohtus ebaseadusliku vallandamise kohta õiguse, ei pea ikkagi töötajat tööle tagasi ennistama. Ennistamine toimub vaid siis, kui tööandja seda soovib.

«Aga miks peaks tööandja tahtma vallandatud inimest tööle tagasi võtta,» nentis Savisaar.

Uue seadusega väheneb sissetulek kõigil, kellel tuleb hilistel tundidel tööd teha, sest seadusega õhtust tööaega enam ei eristata ja selle eest rohkem ei maksta. Samuti kaob puhkepäevadel töötamise lisatasu. Teisalt lubab seadus töötasu ühepoolselt alandada kuni alampalgani, loetles Edgar Savisaar töötajavaenulikke punkte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles