Nestor: kardinaalseid muudatusi tegemata Reformierakonna langustrend jätkub

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Nestor
Eiki Nestor Foto: Peeter Langovits / Postimees

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna riigikogu fraktsiooni aseesimees Eiki Nestor ennustas, et kui Reformierakond ei tee oma poliitikas ja juhtfiguurides kardinaalseid muudatusi, jätkub nende toetuse langus ning kui see ühel hetkel jääb ka Isamaa ja Res Publica Liidule (IRL) alla, tekib võimuliidus keeruline situatsioon.

Nestor märkis, et TNS Emori igakuise parteide populaarsusuuringu puhul on tegu traditsioonilise uuringuga, mille tulemused võivad tegelikust valimistulemusest mõnevõrra erineda, aga mitte kuigi palju. Tema sõnul seisneb uuringu kõige suurem väärtus selles, et see näitab trende. «Minu jaoks viimases uuringus suuri üllatusi polnud,» ütles ta Postimehele.

Nii ei olnud Nestori sõnul üllatav ka populaarseimaks parteiks tõusnud Keskerakonna toetuse nelja protsendipunkti suurune kasv, ehkki tema hinnangul võis erakond ise loota veelgi paremat tulemust.

«Ma arvan, et kui uuringutulemusi edaspidi rohkem avatakse, näeme, et põhiliselt on tõus toimunud Tallinnas. Inimestele ikka meeldib tasuta asju saada,» lausus ta. «Et tänane võit võib tekitada kunagi tõsiseid probleeme ühistranspordi korraldamisel, see praegu valijatele korda ei lähe.»

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna toetusest rääkides ütles Nestor, et ühe protsendipunkti suurune langus on 900 inimest hõlmanud uuringus juhuslik kõikumine ega muuda sisuliselt midagi. Samuti ei tasu tema sõnul põhjapanevaid positiivseid või negatiivseid uudiseid otsida IRLi toetusest, mis kuuga vähenes kaks protsendipunkti.

Kuigi üllatusi ei näinud Nestor ka Reformierakonna tulemuses, rõhutas ta, et kui partei ei tee nii oma poliitikas kui juhtfiguurides kardinaalseid muudatusi, erakonna langustrend arvatavasti jätkub.

Reformierakonna peasekretäri väide, et küsitlustulemused ei kajasta tegelikku elu, läheb tema sõnul partei senise stiiliga kokku ja näitab, et erakond pole muudatuste tegemiseks valmis. «Võimuliidus tekib huvitav olukord siis, kui IRLi toetus ületab mingi aja pärast Reformierakonna toetuse,» märkis Nestor.

Positiivseks nimetas ta eelmisesse parlamendikoosseisu kuulunud, kuid praegusest riigikogust välja jäänud Eestimaa Roheliste toetuse jõudmist taas viie protsendi künnisele ning ütles, et ilmselt otsivad eriti just Reformierakonna, aga vähem ka IRLi valijad uut lemmikut. «Ilmselt nende toetus jagunebki uute lemmikute otsimisel sotside ja roheliste vahel,» ütles Nestor.

Rahvusringhäälingu tellitud TNS Emori uuringu kohaselt tõusis jaanuaris 28-protsendilise toetusega kõige populaarsemaks parteiks opositsiooniline Keskerakond, kellele järgnes Sotsiaaldemokraatlik Erakond 27, Reformierakond 20 ning IRL 16 protsendiga.

TNS Emor esitab erakondade toetuse nende vastajate põhjal, kel on erakondlik eelistus olemas. Neid inimesi, kes ei osanud eelistada ühtki parteid, oli jaanuaris 38 protsenti. Erakondade igakuise populaarsusuuringu käigus küsitles uuringufirma 899 valimisealist kodanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles