Parteipalk koguneb mitmel tööpostil

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Karilaid
Jaanus Karilaid Foto: Eduard Laur

Kui kaob töökoht riigikogu nõunikuna ning volikogu esimehe kohast jääb aega üle, siis leiab partei oma inimesele lisamotivatsiooni, pannes nad linnaosavanema asetäitja ametisse.

Parteipiletist lähtuv personalipoliitika ei ole iseloomulik vaid Tallinna juhtivale Keskerakonnale, vaid seda on ministeeriumide nõunike ja abide näol varjamatult ellu viinud näiteks ka Isamaa ja Res Publica Liit ning Reformierakond. Postimehele kurtis aga üks Tallinna Nõmme linnaosa valitsuse ametnik, et Keskerakonna Läänemaa piirkonna juht ja Haapsalu volikogu esimees Jaanus Karilaid (35) on palgal ka Nõmmel, kuid tööl teda näha ei ole.

Enne Nõmme linnaosa vanema asetäitja kohale jõudmist läinud aasta aprillis aitas Karilaid oma erakonda riigikogu fraktsiooni nõunikuna. Kui aga nüüdne riigikogu demokraatide ühendus Keskerakonnast välja astus, kuivas viimase saadikurühm Toompeal nii kokku, et kõiki fraktsiooni nõunikke ei saanud enam palgal hoida.

Karilaiu nüüdsel Nõmme ametikohal oli enne teda sotsiaaldemokraatide ridades pärast viimaseid kohalikke valimisi Võru linnapeaks saanud Anneli Viitkin, kes astus aga Keskerakonda ja sai seejärel pooleks aastaks Nõmme linnaosa vanema asetäitjaks.

«Kui meie Karilaidu Nõmmel tööl ei näe, siis suheldes Haapsalu inimestega ütlevad nemad omakorda vastupidi, et Nõmme mees Karilaid võiks ka rohkem Haapsalus olla,» rääkis Nõmme linnaosa kauaaegne ametnik.

«See ju hakkab silma! Kui meie peame tööl olema kell 8.15 ja lahkume kell 17, siis ei ole just meeldiv ja tööõhkkonda toetav, kui üks mees saab nädalas mõne tunni töö eest meiega võrreldes topeltpalka paljalt parteitunnistuse eest,» lisas ta.

Karilaid tunnistas, et tunneb end ühtviisi hästi mõlemal ametikohal ja nii Nõmmelt kui ka Haapsalust on talle tulnud vaid positiivset tagasisidet. «Aga jah, eks see nõuab rohkem pingutamist kahtlemata,» ütles mees, kes oli nii eile kui ka üleeile Nõmme linnaosa valitsuses tööl.

Karilaiu ülesanne on vastutada Nõmme heakorra eest ning paari nädala pärast peaks tal valmima avaliku teenuse ja avatud hoolduse hea tava strateegia.

«Linnaosadel on selgusetu, millised on avaliku teenuse standardid, kuidas avaliku teenuse kvaliteeti mõõta ja hinnata. Tulen välja pilootprojektiga ja laiendame siis seda kontseptsiooni tervele linnaosale,» rääkis ta oma tegemistest Nõmmel.

Karilaid lisas, et tema tööpõld on lai ka Haapsalus. Tõsi: mudalinna volikogu istungid toimuvad vaid korra kuus, iga kuu viimasel reedel.

Kas Karilaid ise näeb, et partei on teda meeles pidanud ning Haapsalu 350-eurosest hüvitisest ja Nõmme 1200 eurost saab ta kokku korraliku kuupalga?

«Kas partei paneb ametisse ... Ma ei tea. Samas võib öelda, et partei pani paika vabariigi presidendi,» mõtiskles Karilaid. «Lõpetasin ülikoolis avaliku halduse eriala, olen linnade liidu juhatuse liige, olen ka Läänemaa omavalitsuste liidu aseesimees, tööl Nõmmel ja Haapsalus volikogu esimees – tuleb tähelepanelikult vaadata, et midagi lonkama ei jää.»

Mehe sõnul saab ta e-kirja teel olla praegu kursis mõlemas linnas toimuvaga ja ükski ajaühik ei jää tema poolt valveta. Oma alalise elukoha aadressi jättis ta lahtiseks: «Ütleme nii, et jagan oskuslikult.»

Nõmme linnaosa vanem Erki Korp tõdes, et kõik tööd, mis vaja, on tehtud. «Jaanus asub peamiselt Jaama tänava teenindussaalis, esmaspäeval osales ta koosolekul, täna (eile – toim) on ta ka majas. Tal on kindlad asjad, mis tuleb teha. Asendab mind, kui olen puhkustel või sõitudel,» ütles linnaosavanem ja nimetas teemapüstitust «valimisaasta jamaks, mis muuks».

Aga kuidas sattus Korp läinud aasta aprillis just Karilaiu peale, kes juhib Keskerakonna Läänemaa piirkonda ja kellel sealkandis ametikoht juba olemas?

«Ta oli toona riigikogus nõunik ja seal sai töö otsa,» möönis Korp. «Pean ütlema, et temast on Nõmmel palju kasu olnud.»

Eelmine Nõmme linnaosa vanem, riigikogu demokraatide ühendusse kuuluv Rainer Vakra nimetab Keskerakonnast lahku löönuna sellist värbamist nagu Karilaiu puhul Tallinna linna edgarsavisaarelikuks personalipoliitikaks. Tal enesel õnnestus Nõmmet keskpartei liikmena aasta jagu juhtida ka ilma asetäitjata, siis täitis partei ikka koha.

«Need on sotsiaalsed töökohad, ainult selle vahega, et helkurvesti pole seljas, aga – Tallinn aitab,» leidis Vakra.

Haapsalu linnapea Urmas Sukles tõdes, et temal on koostöö kohta Karilaiuga vaid head öelda. «Oleme linna hästi juhtinud ja Haapsalu linna asjadesse suhtub ta küll suure pühendumisega,» ütles ta ja lisas: «Haap­salu linnavolikogu juhi töötasu teenib ta (Karilaid – toim) küll auga välja!»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles