Idee: poliitikud nõukogudest välja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Metlev
Sergei Metlev Foto: Peeter Langovits

Kodanikuaktivist Sergei Metlev tegi Rahvakogus ettepaneku, et riigikogu ja kohalike volikogude liikmetel tuleks keelata riigiettevõtete ja sarnaste asutuste nõukogudesse kuuluda. Mida arvate sellest ideest teie?

Teen ettepaneku lõpetada poliitikute (riigikogu, valla- ja linnavolikogu liikmete) kaasamine munitsipaal- ja riigiettevõtete, sihtasutuste ja spordialaliitude nõukogudesse. Eriti sihtasutuste (näiteks haiglad või EAS) töö ülepolitiseerimine, poliitikute poolne mõju avaldamine või protsesside takistamine on suureks konfliktide allikaks ja tööd segavaks faktoriks. Kui küsimus seisneb ressursside jagamises või ideede rahastamises, ootaks ma kodanikuna nõukogudelt ühiskonnale kasulikke ja läbimõeldud otsuseid, mille taga ei oleks puhtpoliitilist motivatsiooni.

Lisaks, võib kahelda selles, kuivõrd pädevad on poliitikutest nõukogude liikmed. Sinna määratakse lähtudes mitte haridustasemest ja valdkonnakogemustest, vaid pigem teistsuguste «teenete» eest. Antud probleemi haiglate sihtasutuste näitel tõstatasid arstide streigi ajal ajakirjanikud, kes viitasid, et kiireid ja efektiivseid reforme vajav haiglavõrk kannatab ebapädevate ja vastutust mitte tundvate poliitikutest nõukogude liikmete tõttu: https://www.arst.ee/et/Uudised-ja-artiklid/41795/rahva-teenrid-haiglate-politiseerunud-noukogud-ei-tunneta-vastutust-kujunenud-olukorra-eest.

Teine argument, mis räägib käesoleva idee kasuks, on see, et erinevad vähemtähtsad nõukogud (eriti munitsipaaltasemel) on muutunud mugavaks kohaks, kuhu saadetakse erakonnale lojaalseid inimesi «puhkama». Kui üks parteilane on linnavolikogu liige ning veel kahe-kolme nõukogu liige, siis ta teenibki endale elatist sisulist tööd tegemata. Taoline avaliku raha raiskamine peab lõppema.

Selge, et KOVid ja riik peavad olema kuidagiviisi esindatud, kuna tegemist on organisatsioonidega, mis töötavad avalikkuse hüvanguks ning kasvõi osaliselt riigi või KOVi kontrolli all. Esindatuse tagamiseks on vaja kaasata nõukogude töösse poliitikute asemel antud valdkonnas pädevaid ametnikke, kes ei kuulu erakonda, ja esindavad nõukogus üksnes riigi või KOVi huve.

Samuti võiks kaaluda sõltumatute ekspertide kaasamist. Nõukogude ülepolitiseerimine on kunstlikult tekitatud olukord, mille taga paistab soov käsutada rohkem avalikke ressursse ning tagada meelepäraste otsuste läbisurumist. Vaja oleks aga pädevust, kvaliteetseid otsuseid ning tõhusat kontrolli.

Postimehe arvamusportaal avaldab Rahvakogu arutelu laiendamiseks Eesti Koostöö Kogu loal iga selle rahvaalgatuse teemarühma populaarseima ettepaneku. Teisipäeval kella 19 seisuga oli ideel Rahvakogu keskkonnas 272 pooldajat ja 5 vastast. Oma eelistuse väljendamiseks peavad inimesed seal keskkonnas end ID-kaardi või mobiil-ID abil tuvastama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles