Ansip: 5-protsendine töötusmaks läbi ei läheks

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Peaminister Andrus Ansip nimetas vähetõenäoliseks seda, et valitsus võiks heaks kiita töötuskindlustusmaksu tõstmise 5-protsendini.


«Ma pean väga ebatõenäoliseks seda, et see valitsus on valmis töötuskindlustusmakset 5 protsendini tõstma,» ütles peaminister valitsuse pressikonverentsil.

«See oleks majandusele väga suur koormus, kasvataks hüppeliselt tööpuudust. Vaevalt on tööandjate ja töövõtjate soov see, et tööpuudus kasvaks.»

Ansip ütles siiski mitmel korral, et ei soovi hakata sotsiaalpartneritele näpunäiteid jagama ning sooviks anda neile aega oma seisukohtade ja lahenduste väljatöötamiseks.

«Nad vajavad aega iseseisvaks tegutsemiseks - töötukassa on avalik-õiguslik ja kindlasti nad ei vaja näpunäiteid peaministrilt või mõnest ministeeriumist. See on au ja uhkuse küsimus.»

Ansipi sõnul ei lahenda praeguseks kokku lepitud 3-protsendine kärbe probleeme, kuigi abi sellest on. Valitsus avaldab peaministri sõnul oma arvamuse pärast seda, kui tööandjad ja ametiühingud on saanud aega täiendavaid lahendusi otsida.

Valitsus jättis täna kinnitamata töötukassa nõukogu ettepaneku tõsta töötuskindlustusmaks kolme protsendini.

Valitsus arutas töötukassa nõukogu ettepanekut tõsta töötuskindlustusmakse määrasid selle aasta 1. juunist ja leidis, et otsuse langetamine eeldab kokkulepet töötukassa edasiste kohustuste osas, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Seoses sellega ootab valitsus ametiühingute ja tööandjate vahelist tervikkokkulepet töötuskindlustusmakse määrade ja hüvitiste kohta järgmiseks neljapäevaks.

Ametiühingud ja tööandjate keskliit leppisid kokku eelmisel nädalal maksutõusus, kuid lahtiseks jäi hüvitiste kärpimine, sest arvutuste järgi töötuskindlustusmaksust ei piisa kõikide uue töölepinguseaduses lubatud hüvede väljamaksmiseks.

Töötukassa juht Meelis Paavel on hoiatanud, et tulusid suurendamata ja kulusid vähendamata jõuab kassa pankrotti juba järgmisel aastal. Paavel on pakkunud, et töötuskindlustusmaksu suurus võiks olla 4,2-5,1 protsenti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles