Mänd: vajame valitsust, mis suudab riigi kriisist välja tuua

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Mänd.
Tarmo Mänd. Foto: Toomas Huik

Riigikogu rahanduskomisjoni aseesimehe Tarmo Männi sõnul on Eesti Panga majandusprognoos järjekordne kinnitus sellest, et valitsuse eelarvepoliitika on läbi kukkunud, tema sõnul vajab Eesti valitsust, miss suudab riigi kriisist välja tuua.

Tarmo Männi hinnangul kinnitab Eesti Panga prognoos taas rahandusministeeriumi prognooside ebatäpsust, vahendas Rahvaliidu pressiesindaja.

«Tänane majandusprognoos kinnitab Rahvaliidu varasemaid hoiatusi, milles juhtisime tähelepanu sellele, et rahandusministeeriumi prognoosidest kumab poliitiline soov näidata olukorda ilusamana, kui see on,» sõnas Mänd.

Ta lisas, et varasem Rahvaliidu hoiatus, et rahandusministeeriumi kevadprognoos arvestab Maastrichti 3 protsendi kriteeriumi täitmiseks vajalikku kärpemiinimumi, mitte eelarve tasakaalu, on reaalsuseks saanud.

Rahvaliidu hinnangul puudub koalitsioonierakondadel ühine nägemus kriisist väljumiseks.

«Praegune valitsus pole suutnud esitada majanduse elavdamiseks ühtegi
olulist meedet. Ainult kärpimistega ei ole võimalik kriisi ületada, sest iga kärbe toob omakorda kaasa tulude vähenemise. Valitsus peab lähtuma nende riikide kogemustest, kus on koostatud meetmed ettevõtluse elavdamiseks ja inimeste toimetuleku tagamiseks,» ütles Mänd.

Rahvaliidu hinnangul on küsimus selles, kui kaua riik ja rahvas suudab kannatada valitsuse tegevusetust.

«Tuleb tõdeda, et valimised segavad valitsusel tunnistada reaalsust ning majanduse elavdamise paketi koostamist,» lausus Mänd.

Rahvaliidu hinnangul loodab valitsus valimiseelse perioodi reservide kulul mööda saata.

«Kui esimese kvartali laekumiste vahe kaeti märkamatult kassareservidest, siis nüüdseks on ka need otsas. Jäänud on veel pensionikindlustuse erakorraline reserv, mida valitsus saab kasutada ilma riigikogu otsuseta,» lisas Mänd.

Mänd rõhutas, et euroga liitumine ei tohi kaasa tuua riigi taandarengut ega
varasematel aastatel saavutatu kaotamist.

«Peaminister Ansip püüab vahendeid valimata end Eesti poliitmaastikul «euro isana» kindlustada, keskendudes üksnes kärbetele,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles