Herkel: ärgem unustagem, et Valgevene on ebademokraatlik riik

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Opositsiooni pooldajad Valgevenes meelt avaldamas.
Opositsiooni pooldajad Valgevenes meelt avaldamas. Foto: AP / Scanpix

Isamaa ja Res Publica Liidu kandidaat Euroopa Parlamenti Andres Herkel ütles täna debatil välisminister Urmas Paetiga, et Euroopa Liit ei tohi unustada, et Valgevene on ebademokraatlik riik, kus opositsiooni õigusi piiratakse, mitmed viimased valimised on tunnistatud rahvusvahelistele standarditele mittevastavaiks ning «kadunud» ajakirjanike ja poliitikute probleem on endiselt lahenduseta.

«Euroopa poliitika Valgevene suhtes ei tohi olla heitlik, vaid tuleb lähtuda põhimõttest - olla karm režiimi suhtes, kuid kaitsta Valgevene kodanikke. Tervitada tuleb edasiõppimisvõimaluse andmist tagakiusatud üliõpilastele: Poolast, Tšehhi vabariigist, Balti riikidest. Samas aitaks Valgevene kodanikke väga palju viisalihtsustuse rakendamine või viisatasude leevendamine, millest on küll palju räägitud, kuid probleem on lahenduseta,»vahendas IRLi pressiesindaja Herkeli sõnu.

Tema sõnul on Valgevene leidnud uue vahendi kaubelda ühekorraga nii Venemaa kui Lääne suunas. See on Abhaasia ja Lõuna-Osseetia režiimide de facto tunnustamise või mittetunnustamise küsimus. Herkel soovitab Euroopa Liidul targalt ja põhimõttekindlalt kaubelda ning mitte liiga hoogu minna.

«Otsus kutsuda Lukašenka 7. mail Prahasse Euroopa Liidu kohtumisele on nüüd tehtud, aga tegelikult hoitakse hinge kinni, et loodetavasti ei tule Lukašenka ise, vaid saadab välisministri või kellegi teise,» rääkis Herkel.

Herkeli sõnul oleks Lukašenka ilmumine Prahasse kummaline juba sellepärast, et mõni aeg tagasi pandi ta koos teiste režiimi juhtivate tegelastega viisakeelu alla. Viimati kohtus temaga Prantsusmaa toonane riigipea enam kui kümme aastat tagasi. Samuti kummitab Euroopa Liitu nii-öelda «Mugabe sündroom».

Ta viitab sellele, et 2007. aasta lõpus kutsuti Euroopa Liidu - Aafrika tippkohtumisele Lissabonis Zimbabve diktaator, kelle ilmumine tekitas pahameelt ja Briti peaminister Gordon Brown boikoteeris kohtumist. Mugabe kasutas oma kohalolekut Euroopa riikide halvustamiseks ja katse diktaatoriga silda ehitada jättis valdavalt negatiivse mulje.

Herkel ja Paet arutlesid täna noorteühingu «Avatud vabariik» debatil «Euroopa Liidu poliitika Valgevene suhtes - põhimõtetest taganemine või uus algus?» Tallinnas Euroopa Liidu infokeskuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles