Meelis Loit: seadus ja tervis on Eesti relvatragöödiatest päästnud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meelis Loit
Meelis Loit Foto: Sille Annuk

Eestit on päästnud USA koolitulistamise laadsetest tragöödiatest karmid seadused ja teisalt hea vaimne tervis, kirjutab Eesti Laskurliidu tegevdirektor Meelis Loit Postimehe arvamusportaalis.

Inimesel peab rahuajal kindlasti olema õigus relva omada. Eesti relvaseadus on laskespordi seisukohalt pigem range kui leebe. Probleem ei ole seaduse karmuses, vaid pigem ühiskonna kultuuris ja vaimses tervises. Miks inimene suunab relva teise inimese vastu? Kas sellepärast, et relvaseadus on liiga leebe, või on põhjuseks pigem selle inimese isiklikud probleemid?

Soovitan võrrelda kuritegevust Inglismaal, kus on ülirange relvaseadus, ja Šveitsis, kus relvaseadus on väga liberaalne ning praktiliselt igas peres on tulirelv.

Miks Eesti on pääsenud sellistest tragöödiatest nagu Saksamaal, Soomes, Norras ja USAs? Arvan, et üheks põhjuseks on meie suhteliselt range relvaseadus ja teiseks põhjuseks võib olla ka see, et meie inimestel on senini veel võrdlemisi hea vaimne tervis. Päästikule vajutab ja tapab siiski inimene, mitte relv. Nii nagu ka liiklusõnnetuse põhjustab inimene, mitte auto.

Leian, et me võiks senisest enam panustada relvakultuuri arendamisse. Usun, et laskesport distsiplineerib inimest. Relvakultuuri arendamisele aitaks kaasa ka süsteemne relvakasutuse algtõdede õpetamine koolide riigikaitse tundides.

Postimehe arvamusportaal arutleb täna reedese USA koolitulistamise valguses, kas ja miks peab inimestel olema õigus relva kanda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles