Parteikontor lubab kohalikul piirkonnal omatahtsi kulutada napilt

Argo Ideon
, poliitika- ja majandusanalüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enamiku parteiraha kulutamise üle otsustavad keskkontorid Tallinnas.
Enamiku parteiraha kulutamise üle otsustavad keskkontorid Tallinnas. Illustratsioon: Pm

Parlamendierakondade praktika uurimine selgitas, et piirkonnaorganisatsioonide eelarvetes on kõige kindlam tuluallikas liikmemaksud, millele osa parteidest annab lisa riigitoetuse arvel, osa aga mitte.

Erakondade juhtimine toimub tsentraliseeritult, ning põhilised rahakulutamisotsused tehakse Tallinnas. Piirkondadel, mis on maakonna taseme organisatsioonid, on siiski enamasti oma rahakott olemas. Kuidas seda jagada, on piirkonna otsustada.

Osakondadel, mis on nö valla taseme organisatsioonid, ei pruugi parteis aga üldse mingit oma raha olla.

On ka erandeid. Äsjase gallupi järgi Eestis populaarseima partei rolli kerkinud sotsides kehtib kord, et igale eurole, mis piirkondades õnnestub liikmetelt maksu koguda, lisab keskkontor veel teise euro juurde.

Keskerakond ei ole viimased paar aastat piirkondadele sealseteks üritusteks aastaeelarvest raha eraldanud. Põhjus - parteil on pikalt kaelas püsinud suured võlad, mille äramaksmine oli tõstetud esmatähtsaks.

Keskerakonna Läänemaa piirkonna esimees Jaanus Karilaid ütles, et raha võib saada siiski konkreetseteks projektideks, kui partei juhatusele vastav avaldus esitada ja see ära kaitsta. «Võrus, Valgas, Paides ja Haapsalus toimus telgikampaania, kus selgitasime oma seisukohti elektri hinnatõusu asjus,» tõi ta sellisest üritusest näite.

Isamaa ja Res Publica Liidu peasekretär Tiit Riisalo ütles, et liikmemaksud jäävad ka IRLis kohalike piirkondade kasutada nii, et keskkontorist pole selleks tarvis luba küsida. Kui aga tahetake korraldada mingi üritus või teha kulu, mis on suurem kui omal jõul võimalik, käib see läbi keskkontori filtri.

Reformierakond oli parlamendiparteidest ainus, kes ei andnud Postimehele isegi ligikaudset hinnangut selle kohta, milline osa tänavusest aastaeelarvest kulub erakonna piirkondadele. Partei Harjumaa Keila piirkonna esimees Leino Mägi ütles siiski, et Reformierakonnas jääb liikmemaks samuti maakonna taseme piirkonnaorganisatsioonide kasutusse ning uute liikmete värbamise pealt saab piirkond keskkontorilt teatud boonust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles