Riigikogu sotsiaalkomisjon ei toeta perearsti visiiditasu

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed arsti vastvõttu ootamas. Foto on illustratiivne.
Inimesed arsti vastvõttu ootamas. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Riigikogu arutas oma tänasel istungil valitsuse algatatud sotsiaalravikindlustuse seaduse muutmise seaduse eelnõu ja kohtus selle eelnõu raames ka perearstide esindajatega, et kaaluda visiiditasu kehtestamist perearsti juurde, komisjon ei pidanud visiiditasu kehtestamist võimalikuks.

«Sotsiaalkomisjon sai küll aru perearstide muredest, kuid otsustas siiski mitte kehtestada perearstidele visiiditasu, kuna esmatasandil peaks juurdepääs arstiabile olema kõikidele inimestele tagatud. Kõik meie praegused poliitilised otsused on suunatud sellele, et perearsti juurde pääseksid kõik inimesed ja et eriarstidel oleks seeläbi rohkem võimalusi tegeleda oma erialase tööga. Seepärast me ei peagi õigeks ka perearsti juurde visiiditasu kehtestamist,» ütles sotsiaalkomisjoni esimees Margus Tsahkna.

Eesti Perearstide Selts pakkus võimalikuks visiiditasuks perearsti juurde  3-5 eurot, säilitades seejuures tasuta võimaluse pääseda õe vastuvõtule.

Põhjenduseks tõid perearstide esindajad vajaduse palgata visiiditasust laekuvate vahendite arvel perearsti kabinetti rohkem õdesid, kes saaksid tegeleda patsientide esmatasandi probleemidega, jättes perearstidele seeläbi rohkem aega tegeleda tõsisemate juhtumitega.

Sotsiaalkomisjon arutas ka SA Tallinna Lastehaigla pöördumist, milles taotletakse visiidi- ja voodipäeva tasude kompenseerimist riigi poolt, kuna vastavalt ravikindlustuse seadusele ei või visiiditasu nõuda alla 2-aastastelt lastelt ja voodipäeva tasu alaealiselt. Pöördumises osutatakse, et SA Tallinna Lastehaigla on ainuke iseseisev laste tervishoiuasutus, kus teenuseid osutatakse ainult lastele, mille tõttu on neil jäänud tasu voodipäevade eest saamata.

Margus Tsahkna kinnitusel lubas ta selle teema üles võtta Haigekassa Nõukogus, kuna see küsimus kuulub ta kinnitusel nõukogu pädevusse.

Sotsiaalravikindlustuse seaduse muutmise seaduse eelnõu on sotsiaalkomisjoni ettepaneku kohaselt riigikogu täiskogus teisel lugemisel 19. detsembril ja kui teine lugemine lõpetatakse, siis kolmandal lugemisel 20. detsembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles