Rohelised politseile: registreid kasutatakse varastamiseks

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Isikuandmete kaitse seaduse muutmist taotlenud riigikogu roheliste fraktsioon esitas politseile järelepärimise, kuna kahtlustavad, et mitmete varguste taga võib olla kurjategijate koostöö andmebaasides päringuid tegevate ametnikega.


«Kuidas on võimalik, et ühtäkki varastatakse kallist elektroonikast tühjaks inimeste korterid, kes on läinud kaugele reisile?» küsib roheliste fraktsiooni esimees Valdur Lahtvee, viidates elektroonika ja suureformaadiliste telerite vargustele Tallinnas Nõmmel, kirjutab Õhtuleht.

Poliitiku sõnul on põhjust kahtlustada, et kurjategijad teevad lihtsa ja kontrollimatu päringu andmebaasides, veendumaks, et inimene on piiri ületanud.

«Kuritegevusstatistika huvi lähtus arvamusest, et kurjategijad uurivad neile lähedase ja registripäringu õigust omava ametniku abiga registritest andmeid kodanike kohta, mille põhjal saavad kuritegu paremini kavandada,» rääkis ta.

Riigikogu võttis neljapäeval menetlusest välja roheliste fraktsiooni algatatud isikuandmete kaitse seaduse muutmise seaduse eelnõu, mis oleks andnud kodanikele võimaluse vaadata elektrooniliselt riiklikest registritest järele, kes ja miks on tema kohta andmeid vaadanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles