EMSL loodab hea valimistava leppe allkirjastada uuel nädalal

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erakondade sümboolikaga pastakad
Erakondade sümboolikaga pastakad Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste Liidu (EMSL) juhataja Urmo Kübar avaldas lootust, et hea valimistava kokkulepe erakondade vahel õnnestub sõlmida juba järgmisel nädalal.

«Alates eelmisest nädalast kuni tänaseni õnnestus kohtuda kõigi erakondadega ükshaaval ning kokkuvõttes jäi mulje, et kõik parteid toetavad hea valimistava lepet põhimõtteliselt,» rääkis Kübar Postimees.ee’le.

Kübar lubas, et EMSL kirjutab leppe teksti märksõnad lähiajal pikemalt lahti. Tema sõnul näitasid kohtumised Reformierakonna ja Keskerakonnaga, et isegi algselt leppesse tõrjuvat suhtumist näidanud poliitilised jõud toetavad printsiibis kokkuleppe sõlmimist.

«Erakonnad võivad leppega ühineda ka teatud mööndustega, jättes mõne kokkuleppe punktiga ühinemata,» selgitas Kübar. Ta selgitas, et kuna näiteks mitmel parteil on seoses sel aastal ees ootavate europarlamendi ja kohalike omavalitsuste valimistega tehtud juba eelarved ja sõlmitud reklaamilepingud, ei pruugi kõigil olla võimalik ühineda valimiskulutuste ülempiiri punktiga.

«Keerulisim ongi olukord valimiskulutuste ülempiiri paikasaamisega,» tunnistas Kübar. «Selget lahendust siin veel pole, väiksemad erakonnad eelistaksid kindlat fikseeritud summat, suuremad aga teatava arvutustehte abil saadud numbrit, mis oleks näiteks kas mingi protsent erakonnale riigieelarvest eraldatud rahast või siis oleks summa seotud kandidaatide arvuga,» rääkis ta.

«Suurim takistus on vahest erakondade vahel valitsev teatav usaldmatus, et kui näiteks üks erakond lubab kulutusi piirata, siis kardetakse, et konkurent võib leida mõne võimaluse kokkuleppe mitte järgmiseks,» kirjeldas Kübar.

Nädala lõpuks lubas Kübar kokkuleppe teksti uutja täpsemat redaktsiooni. «Kõhutunne ütleb, et järgmisel nädalal erakonnad selle kokkuleppega ühinevad.»

«Europarlamendi valimiskampaaniast saab teatav testaeg, mil selgub, kuidas kokkuleppesse kirja saanud punktid reaalsuses tööle hakkavad,» sõnas Kübar. «Eks siis pärast valimisi saab analüüsida, kas kampaania vastas heale valimistavale, kuid kohtumised erakondade esindajatega veensid küll, et nad on kokkuleppe suhtes siirad.»

EMSL tegi märtsi keskel kõigile erakondadele ettepaneku sõlmida enne europarlamendi valimiskampaania algust hea valimistava kokkulepe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles