Isamaalased: kahju, et parlament ei vähendanud erakondade riigipoolset rahastamist

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik on pettunud, et riigikogu otsustas tänasel häältusel mitte vähendada erakondade riigipoolse toetuse suurust ning loobus sellega võimalusest tuua poliitilist kultuuri kodanikele lähemale.

Riigikogus toimus hääletus, mille tulemusena ei vähendata tuleva aasta eelarvest erakondade rahastamist.

«Nagu märgib Jüri Adams tänases Eesti Päevalehes, näitab Herkeli-Lukase muudatusettepaneku hääletus riigikogus seda, kas riigikogu liikmed ka tegelikult erakondade rahaasju remontida tahavad. Nimetatud ettepanekuga oleks vähendatud erakondade riigieelarvelist rahastamist tuleva aasta eelarves ühe kolmandiku võrra ehk umbes 1,8 miljonit eurot,» selgitas Andres Ammas.

MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik on riigikogu tahtepuuduses pettunud ning rõhutab veelkord, et riigieelarvelise ülerahastamise lõpetamine on kõige olulisem meede, millega on võimalik vähendada ülemääraseid reklaamikulusid ning tagada võrdsem poliitiline konkurents. Andres Herkeli ja Tõnis Lukase muudatusettepaneku poolt hääletas 17 riigikogu liiget, sealhulgas saadikutest ühenduse liikmed Juku-Kalle Raid, Tõnis Lukas ja Andres Herkel.

Herkel kinnitas, et ettepaneku esitajad jäävad huviga ootama, millisele järeldusele jõuab erakondade riigieelarvelise rahastamise küsimuses justiitsministeerium. Praegu on põhiseaduskomisjoni poolt ministeeriumile saadetud lähteülesandes sees ka riigieelarvelise rahastamise vähendamine, kuid sellega ei kaasne ühtegi konkreetset suurusjärku või summat.

«Poliitikud peaksid pead tiiva alt välja võtma ja möönma, et ainus seadus, mis erakondade riigieelarvelist toetussummat tegelikult reguleerib, on riigieelarve seadus, mitte erakonnaseadus, millega justiitsministeerium tegelema hakkab,» ütles Herkel.

Põhiseaduskomisjonile esitati erakondade rahastamise küsimuses kümneid ettepanekuid, riigieelarvelise rahastamise vähendamist on toetanud MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik, Demokraatide ühendus ja professor Ülle Madise.

Ettepaneku poolt toetussummat vähendada hääletasid lisaks Herkelile, Lukasele ja Raidile IRLi fraktsioonist veel Kalle Laanet, Inara Luigas ja Deniss Boroditš Demokraatide ühendusest, Kadri Simson, Tarmo Tamm, Mihhail Stanuhhin ja Jüri Ratas keskfraktsioonist ning Andres Anvelt, Mart Meri, Neeme Suur, Helmen Kütt, Eiki Nestor, Jaak Allik ja Jevgeni Ossinovski SDE fraktsioonist.

Erakondadele riigieelarvest mõeldud toetussumma vähendamist ei toetanud Marko Mihkelson, Andres Jalak, Reet Roos, Tõnis Palts, Margus Tsahkna, Kaia Iva, Ene Ergma, Toomas Tõniste, Liisa Pakosta, Siim Kabrits, Ülo Tulik, Annely Akkerman, Peeter Laurson, Marko Pomerants ja Erki Nool IRLi ridadest ning reformierakondlased Kalle Jents, Aare Heinvee, Arto Aas, Andre Sepp, Jüri Jaanson, Terje Trei, Remo Holsmer, Kalev Lillo, Rein Aidma, Andres Jalak, Jaanus Tamkivi, Laine Randjärv, Lauri Luik, Igor Gräzin, Meelis Mälberg, Urmas Klaas, Maret Maripuu, Urve Tiidus ja Valdo Randpere.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles