Reformierakond lubaks partei luua 500 liikmega

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Enne presidendi ümarlauale minekut koguneb täna hommikul Reformierakonna juhatus, kes kaalub ettepanekut langetada erakonna loomiseks vajalike liikmete arv seniselt tuhandelt inimeselt 500-le.

Lisaks kaalub juhatus Postimehe andmetel minna kell 11 algavale kohtumisele Kadriorgu ettepanekuga jagada riigieelarvest püsivat toetust erakondadele, kes on riigikogu valimistel saanud 2,5–5 protsendi suuruse rahvamandaadi.

Eile erakonnast keegi otsesõnu seda Postimehele ei kinnitanud. «Reformierakonna juhatus arutab sisulisi ettepanekuid, mille eesmärk on poliitilise konkurentsi elavdamine ja läbipaistvam erakondade rahastamine ning tõhusam järelevalve,» ütles erakonna peasekretär Martin Kukk.

Midagi erakorralisemat juhatuse päevakavas pole. Mitmele Postimehega vestelnud juhatuse liikmele jäi arusaamatuks avalikkuse ootus, justkui peaks täna langetatama olulisi otsuseid, näiteks kedagi ametist tagasi kutsuma.

Nimelt lepiti paari nädala eest toimunud koopaoravate kogunemisel pärast suude mõningast puhtaksrääkimist kokku, et mingit järge kavas ei ole ja edaspidigi püütakse kriitikaga toime tulla.

Et arutada esimesi ettepanekuid usalduskriisi ületamiseks, palus riigipea Toomas Hendrik Ilves tänaseks enda juurde vabakonna – ka «Harta 12» ja «Aitab valelikust poliitikast!» – esindajad, riigikogus esindatud erakondade poliitikud, riigiõiguse spetsialistid, teadlased.

Reformierakonda esindavad seal Keit Pentus-Rosimannus, Rait Maruste ja Väino Linde. Isamaa ja Res Publica Liit saadab omalt poolt laua taha erakonna juhi Urmas Reinsalu ja peasekretäri Tiit Riisalo.

Reinsalu lootis, et presidendi algatusest kujuneb tõsine mõttekoda, kus leitakse lahendus, kuidas inimesed saaksid rohkem poliitikat mõjutada ja kaasa rääkida.

«Mina isiklikult olen seda meelt, et valimissüsteemi tuleks muuta moel, et riigikogu valimistel kaotataks sarnaselt Soomega üleriigilised erakondade poolt koostatud nimekirjad ja valituks osutuksid ringkondades enim hääli saanud kandidaadid,» ütles Reinsalu välja mõtte, mille esitab ka täna ümarlaual.

Sotsiaaldemokraate esindavad erakonna juht Sven Mikser ja peasekretär Indrek Saar, Keskerakonda fraktsiooni juht Kadri Simson ja riigikogu korruptsioonivastase seaduse kohaldamise erikomisjoni liige Aivar Riisalu.

Simsoni sõnul soovivad nad eelkõige kuulda presidendi sõnumit. «Me ei lähe Kadriorgu omapoolse hartaga, vaid pärast presidendi poole aasta pikkust vaikust soovime kuulda, mida tema tahab meile teada anda,» ütles Simson ja kinnitas, et nad on Riisaluga valmis omalt poolt sõna võtma, kui ümarlaud ei ole nii hulgaliikmeliseks koormatud, et sõnaruumi kõigile ei jagugi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles