Ott Lumi: Romney trumbid ja hädad vahetasid kohad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Lumi
Ott Lumi Foto: Erakogu

Kuigi alguses tundus, et parempoolsel Mitt Romneyl on lihtne vasakpoolne Barack Obama majandusküsimustega põlvili suruda, selgus, et ameeriklastele läksid seekord rohkem korda hoopis sotsiaalteemad ja oskus ohje hoida, kirjutab suhtekorraldaja ja riigiteadlane Ott Lumi Postimehe arvamusportaalis.

Mitt Romneyl ei läinud korda enda kampaania agendat lõpuni peale suruda ja seda vaatamata esimese teledebati õnnestumisele. Vabariiklaste taotlus oli viia valimiste põhiküsimus selgelt majandusküsimustele, aga Obama väljapakutud sotsiaalteemad ning lisaks veel ka suutlikkus näidata end ohje hoidva presidendina jäid prevaleerima. Viimasele aitas kaasa orkaan Sandy, mille mõju kindlasti tagantjärele veel hindama hakatakse.

Huvitav detail on ka see, et Obama suutis lõpuks oma kampaania tarbeks rohkem raha korjata. See pole üheselt selge indikaator valimisedu suhtes, kuid ikkagi oluline näitaja.

Suhtekorralduslikust vaatenurgast on see huvitav just seetõttu, et reeglina ei pruugi lõpuks saatuslikuks saada need tegurid, mida algselt ennustatakse.

Kui pärast vabariiklaste eelvalimisi oli analüütikute arusaam, et Romneyle saab saatuslikuks vastuolulise taustaga isiksus ja karismapuudus, siis täna on raske seda üheselt väita. Vähemasti Romney kampaania aitas selle probleemi maandamisele positiivselt kaasa.

Ja vastupidi, kui ennustati, et kasvava tööpuuduse valguses peaks saama «its`s economy, stupid» kampaaniat hõlpsalt üles ehitada, nagu omal ajal näiteks Clinton Bush seeniori vastu, kuigi objektiivset pinnast oleks isegi enam, siis ei tulnud see piisavalt mõjusalt välja.

Objektiivselt võitles Romney sellega, et presidendikandidaadiks saamiseks pidi jooksma poliitiliselt paremasse äärde ja reaalse kampaania ajal jooksma keskele tagasi. See on Ameerika süsteemi reaalsus ja kandidaatide strateegiline küsimus alati. Ilmselt jättis ta enda retoorika veenvust ka sellele teele.

Postimehe arvamusportaal küsib täna asjatundjate kommentaare Barack Obama võidule USA presidendivalimistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles