Toomas Alatalu: USAs võitis parem poliittehnoloog

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Alatalu
Toomas Alatalu Foto: Karli Saul

Mitme USA osariigi pimesi truudus konkreetse kandidaadi suhtes võib saada neile endile saatuslikuks, hoiatab Tallinna Ülikooli politoloog Toomas Alatalu Postimehe arvamusportaalis USA valimistulemusi hinnates.

Olin Obama valimisvõidus kindel veel aasta algul – oli selge, et rahandus-majanduskriis teda sadulast ei võta ja ta on tegija, muutja, mis sest, et näiteks tervishoiureform nii krigisedes ja tagasilöökidega läbi läks.

Välispoliitikas suutis ta oma eelkäija prohmakad osalt õigele rajale pöörata, osalt – Lähis-Ida – on ta sunnitud nendega tänagi toimetama, aga tal ju oli viimatimainitus ka lahendus pakutud. Nüüd, pärast tagasivalimist on šansid see ka ära teha ja mõnigi muu USA vana valupunkt, näiteks Kuuba majandusblokaad lõpetada.

Mis muidugi USA valimiskampaania puhul mõtlema paneb, on teatud osariikide kindel parteitruudus – polnud raske märgata, et Obama ja Romney meeskonnad tegelesid tõsiselt vaid 8-15 osariigi valijatega. Ülejäänud osariigid, õigemini nende rahvas, jäeti oma tarkuse juurde, ent on ju teada – kui ei torgita, on oht stagneeruda. See pimesi truudus võib aga varem või hiljem pöörduda pigem kahjuks kui kasuks.

Sestap on teistel riikidel-valitsustel kasulik rõhutada, et sedapuhku oli USAs tegu parema poliittehnoloogia võiduga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles