Lugeja: Eesti võiks minna täielikult üle puhtale energiale

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX SOEREN BIDSTRUP.

Postimees.ee üleskutsele reageerinud lugeja pakkus, et Eesti võiks saada euroliidus eeskujuks sellega, et läheb esimesena üle nn puhtale energiale.


«Eesti võiks esimese ELi riigina võtta endale vabatahtliku kohustuse minna täielikult üle nn puhtale energiale,» kirjutas end Lugejaks nimetav kommentaator, kes reageeris Postimees.ee üleskutsele pakkuda saavutust, millega Eesti võiks euroliidus uhkustada.

«See oleks innovaatiline samm, pilk tulevikku, mis samal ajal aitaks meil oma energiajulgeolekut parandada.»

Puhas ehk roheline energia on taastuvate energiaallikate abil toodetud energia, näiteks tuuleenergia, päikeseenergia, hüdroenergia ja loodete energia. 

Lugeja sõnul oleks energiaüleminek ka mõõdetav. «Seda üleminekut saaks mõõta iga aasta, kuigi tuleb tunnistada, et tegemist saaks olema pika ja keerulise protsessiga.»

Samm saaks kommentaatori väitel võimalikuks, kui selle taga oleks poliitikute nõusolek ja rahva tahe, mida võiks kinnitada referendum.

«Kui tegemist oleks riigi prioriteediga, siis leiaks ka vastavad vahendid,» pakkus ta ja kutsus tegema elanike seas selgitustööd.

Ka aitaks see uus suund Lugeja sõnul uusi töökohti luua, tooks uusi investeeringuid ja arendaks tehnoloogiat.

«Puhas loodus ja puhas energia ongi muide Eesti Nokia.»

Teiseks pakkus Lugeja välja, et Eesti kogu ühistransport võiks keskpikas perspektiivis minna üle akudele ja elektrile.

Mõni väiksem Eesti linn, näiteks Rakvere või Paldiski võiks tema sõnul olla esimene riiklik pilootprojekt.

Ka soovitas ta eelistada riikliku poliitika abil loodussõbralikumaid autosid teistele. «Privaatsektoris tuleb kehtestada automaks sõltuvalt mootori mahust, no ei ole vaja meil 4-liitriste džiipidega kihutada. Elektriautodele aga riiklik soodustus.»

Ta tõdes, et see on kallis idee, kuid leidis, et kliimasoojenemise tagajärjed ning oma looduse ja inimeste tervise pidev rikkumine on perspektiivis veel kallimad.

«Meil ei ole vaja sõita tuhandeid kilomeetreid ja meil ei ole vaja vedada kümneid miljoneid inimesi iga päev.»

Kolumnist Enn Soosaar tegi neljapäevases Postimehes ettepaneku, et Eesti võiks valida välja ja ellu viia ühe saavutuse, mis võimaldaks meil positiivselt euroliidus silma paista.

See võiks olla mõõdetav saavutus, mille üle oleksime uhked ja kus meid saaks ikka ja jälle eeskujuks tuua.

Postimees.ee kutsuski seepeale oma lugejaid arvamust avaldama, mis võiks see saavutus olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles