Kadri Simson: kärpigem liiga kõrgeid elektrimakse

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson
Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson Foto: Eleri Lõhmus / Valgamaalane

Valitsus võiks vähendada elektrilt kooritavaid makse, sest need on oluliselt kõrgemad kui enamikus Euroopa riikides, räägib keskerakondlane Kadri Simson Postimehe arvamusportaalile.

Kuidas olete rahul sellega, mil moel edeneb Eestis üleminek avatud elektriturule? Mida oleks riik saanud paremini ära teha?

Elektriturule üleminek ei ole kulgenud rahuldavalt, nõrgaks on jäänud nii valitsuse teavitustöö kui ka lahenduste pakkumised elektri hinna tõusu leevendamiseks. Turg avatakse tingimustes, kus konkurents on nõrk, kuna tehnilised võimalused elektri impordiks Põhjamaadest on ka järgmisel aastal veel piiratud.

Tänaseks on kujunenud olukord, kus Eesti Energia kana soovitab elektrimüüja ära valida juba enne kukke, kuid ministrid räägivad samal ajal, et kiirustada pole mõtet.

Puudulik teavitustöö on toonud kaasa olukorra, kus paljud inimesed küll teavad avatud turust, kuid ei tea, kuidas ja mida valima peab, ning teadmatusest jäävad lõpuks elektrit ostma üldteenuse hinnaga.

Äsja teavitati avalikkust, et elektripakettidele lisatud leppetrahvid on seadusvastased – Eesti Energia avaldas selle puhul imestust ning teatas, et on sunnitud sel juhul hinda veelgi tõstma. Samas ilmus majandusportaalis E24 info, mille kohaselt teati Eesti Energias seadusvastastest leppetrahvidest juba suvel.

Sellises olukorras peab riik Eesti Energia ainuomanikuna tagama, et piiratud konkurentsiga turul ei kasuta ettevõte oma turujõudu liigseks hinnatõusuks.

Elektrituru avanemine tähendab tavainimestele hinnatõusu ja seda olukorras, kus enamiku inimeste palgad pole aastaid tõusnud. Kas riik peaks leevendama kuidagi hinnatõusu mõju? Kuidas?

Elektri hind lõpptarbijale koosneb viiest komponendist, neist neli on otseselt riigi kontrolli all – võrguteenuse tasu, taastuvenergia tasu, elektriaktsiis ja käibemaks. Keskerakond on seisnud selle eest, et elektriaktsiisi alandataks ja seeläbi leeveneks ka turu avanemisega kaasnev hinnatõus. Praegu kehtib Eestis 4,5 korda kõrgem elektriaktsiis kui Euroopa Liidu miinimumäär.

Euroopa mastaabis on elektrile lisatavad maksud Eestis väga kõrged – kodutarbija elektrienergia hinnast ligi 30 protsenti. Enamikus Euroopa riikides on kodutarbija elektri maksukoormus 20 protsendi piires. Maksud on selgelt poliitiline otsus ja kui on soov leevendada elektrihinna tõusu tarbijatele, saab seda maksuotsustega ka teostada.

Meenutan, et majandusministrile Juhan Partsile umbusalduse avaldamine Keskerakonna poolt oli paljus põhjendatud just tema soovimatus leevendada inimestele elektri hinna tõusu.

Andke palun lihtsale lehelugejale nõu - kuidas elektripakkujat valides käituda, et mitte lasta endal nahka üle kõrvade tõmmata?

Soovitan täpselt järele vaadata oma elektri tarbimine ning paketi valimiseks teha eeltööd ja erinevaid pakkujaid võrrelda näiteks kasutades elektripakettide võrdlusportaale – näiteks elektrihind.ee või energiaturg.ee. Kindlasti ei tasu kohe nõustuda esimese telefonitsi tehtava paketi pakkumistega.

Oluline on teada ka oma õigusi ning kui pakett osutub ebaõiglaselt kalliks, siis ühegi paketiga liitumine ei tähenda sunnismaisust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles