Opositsioon ennustab Reformierakonnale Tartus jätkuvat langust

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erakondade jõuvahekorrad Tartu linnavolikogus.
Erakondade jõuvahekorrad Tartu linnavolikogus. Illustratsioon: Graafika: TPM

Aasta enne järgmiste kohalike omavalitsuste volikogude valimisi erakondade aktiivset tegutsemist avalikkusele veel ei paista, tegelikult aga räägitakse erakondade sees valimistest aina rohkem. Näiteks korraldas Reformierakond paar nädalat tagasi Tartus ürituse, kus põhirõhk oli valimiskoolitusel.

Tartu Postimees palus viiel suuremal erakonnal hinnata praeguse koalitsioonilepingu täitmist ning prognoosida järgmiste valimiste tulemusi. Vastustest selgub, et opositsioonierakonnad ennustavad Reformierakonnale jätkuvat kohtade kaotust, kuid Reformierakond ise unistab endiselt valimisvõidust. Uued valimised on 2013. aasta 20. oktoobril.
 

Kuidas hindate möödunud kevadel Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu vahel sõlmitud koalitsioonilepingu täitmist? Kas praegune koalitsioon on olnud tegusam kui eelmine? Mis on olnud praeguse koalitsiooni tähtsaim saavutus ja suurim tehtud viga?
------------------------------------

Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Heljo Pikhof – Tartu piirkonna juht, Tõnu Ints – Tartu linnavolikogu SDE fraktsiooni esimees):

Praegune koalitsioonileping sisaldab suurepäraseid lubadusi, mille täitmine kahe valitsemisaastaga ei ole kuigi realistlik. Palju tartlastele olulisi lubadusi on täitmata ja paljud eesmärgid on utopistlikud või populistlikud.

Tasuta bussiliin ei ole meie teada jõudnud isegi kaalumiseni, endiselt on suuri probleeme bussiliinide graafikutega. Turvalisi jalgrattahoidlaid ei ole piisavalt rajatud bussijaama, raudteejaama, koolide ja ülikoolide juurde. Samuti ei näita leevenemise märke lasteaiakohtade nappus. Lubatud tasuta koolitoidu pakkumisel on linna osa lausa vähenenud ja lapsevanemate panus suurenenud.

Linnavalitsusel puudub täpsem arusaam, kuidas töötuid abistada, linn võiks selles näidata suuremat initsiatiivi ning mitte loota üksnes riigi toele. Tervislike eluviiside propageerimiseks napib linnal avalikke ja tasuta spordiplatse, kus saaks käia korv- või võrkpalli mängimas, ilma et peaks selle eest kallist raha maksma.

Paljudele tartlastele on suur probleem riigiasutuste paiknemine linna ääres, linn ei ole suutnud koostööd teha riigiasutustega, et tuua näiteks politsei ning kodakondsus- ja migratsiooniameti teeninduspunktid kesklinna. Eesti Post viis hiljuti linna äärde oma teeninduspunkti, mis halvendas märkimisväärselt teenuse kvaliteeti.

Raudteejaama avamine linnarahvale on kindlasti suur saavutus, kuid see oli võlg tartlaste ees, mis lihtsalt tuli tasuda. Loodame, et rahvas leiab ka ruttu tee rongijaama.

Me ei ole märganud olulist erinevust kahe koalitsiooni vahel. Reformierakond on olnud domineeriv mõlemas valitsuses. Näiteks kompetentsus rahanduse vallas vähenes uues koalitsioonis tunduvalt. Positiivne on, et linnavõimu suhtumine opositsiooni on avatud ja sõbralik. Paljud sotside tõstatatud teemad on töösse läinud – kesklinna planeering, bussiliinide optimeerimine jt.

Koalitsiooni tähtsaim saavutus ja suurim läbikukkumine on seotud koolimajade-lasteaedade remondiga. Hea on see, et raha koolide ja lasteaedade remondiks on saadud CO2-kvootide müügi rahast, kuid remonditöödega ei jõutud valmis koolivaheajal. Seetõttu on mitmes koolis ja lasteaias õpe häiritud.

Keskerakond (Aadu Must – Tartu piirkonna esimees):

Valdav osa koalitsioonilepingust kattub mõtteliselt või lausa sõna-sõnalt eelmise, meie osalusel koostatud koalitsioonilepinguga – muudatused on suuresti kosmeetilised. Jõudumööda on uus koalitsioon neid edasi täitnud.

Keskerakonna fraktsioon on ka opositsioonis olles aktiivset tööd jätkanud ning koalitsiooni, kus vaja, oma arupärimistega üsna valusasti tagant torkinud ja sundinud linnavalitsust mitmete oluliste teemadega tegelema (lasteaedade vastavus tervisekaitsenõuetele, koolide remont, tänavate korrashoid, Kaarsilla ohutus jne). Siiski võiksid tulemused ka nendes valdkondades olla paremad.

Päris katastroofiliseks on kujunenud koolireform: reformiti reformimise pärast. Ja ega linnavalitsusel ole tänini päris selge, mida nad tahtsid, kas koolide kõrval tuli ka haridust reformida või kust või kuidas nad vajalikeks tegevusteks raha pidid leidma. Poolik või koguni veerandreform loob küll muutuste illusiooni, aga mõne aja pärast selgub, et heade mõtete linna hariduselu kipub kiratsema.

Tõstetud on mitmete teenuste – nt vesi, saun, Aura veekeskus, turukohad – hindu, aga sellega koos lubatud kvaliteedi paranemist pole kusagilt näha. Ka bussiliiklust pole suudetud pooleteise aastaga korrastada, ehkki seda lubati hakata kiiresti tegema.

Võib öelda, et lumekoristus sujus viimasel talvel paremini kui eelmisel, lumerohkel talvel. Kuna lund ei olnud eriti, oli viimasel talvel linn puhas. Rõõmu teeb, et raudteejaama taasavamine reisijatele, mida linnapea lubas küll juba eelmisteks valimisteks, sai lõpuks ikka teoks.

Isamaa ja Res Publica Liit (Peeter Laurson – Tartu piirkonna esimees):

IRLi ja Reformierakonna võimuliidu koostöö Tartu linna juhtimisel on olnud väga hea. Arutelud koalitsioonilepingu täitmiseks vajalike otsuste langetamiseks on toimunud konstruktiivses õhkkonnas ning otsuste tegemisel on esikohale seatud alati linnarahva huvide kaitsmine võimalikult parimal moel.

Juba nüüd võib öelda, et suur osa olulisematest eesmärkidest, mis IRL on koalitsioonileppesse sisse kirjutanud, on juba täidetud või on ära tehtud täitmist tagavad otsused. Selle ilmestamiseks tooksin välja hetkeseisu nende eesmärkide täitmisest, mis leidsid koalitsioonilepingu sõlmimisel suuremat kajastamist.

Aastaid Tartu raudteejaama ümber keenud vaidluste saaga sai lõpetatud. Juba selle aasta suvest on eeskujulikult renoveeritud raudteejaam avatud linnarahvale kasutamiseks. Lepingud Ringtee silla ja Idaringtee teise ehitusala projekteerimiseks ja ehitamiseks on sõlmitud. Tänavuse aasta algusest vähenes tartlase kodualuse maa maks poole võrra.

Oleme suutnud hoida bussipileti hinna ühe madalaimana Eestis. Arendamisel on tasuta bussiliinide katseprojekt. Lisasotsiaaltoetusena töötatakse Tartu vanaduspensionäridele välja retseptiravimi toetust.  

Kindlasti on IRLi ja Reformierakonna koalitsioon toonud Tartu linnavalitsusse uut hingamist. Meie opositsioonikogemus aitab kaasa, et näha asju uue pilguga ja vältida vigu. Rahaliselt suurim, tulevikku suunatud ning ka palju tööd andev on Ringtee silla ja Idaringtee ehitus. Emotsionaalselt on linnarahvale üks olulisim saavutus Tartu raudteejaama taasavamine.

Reformierakond (Urmas Kruuse – Tartu piirkonna esimees):

Reformierakonna ja IRLi koalitsioon Tartus on olnud väga koostöövõimeline: koalitsioonilepingust on praeguseks täidetud enamik ning aasta on veel ees.

Suurimateks kordaminekuteks võime pidada Tartu vaksalihoone avamist tartlastele, Idaringtee ehituse alustamist, mille käigus luuakse nii transiitliiklust linnast eemale juhtiv ümbersõit kui ka uus sild Ropka ja Annelinna vahel. Loomulikult on keskkonnahoidlikku linnatransporti tugevalt parandanud uued mugavad bussid ning ühistranspordisüsteemi pidev täiustamine.

Koolivõrgu korrastamine võimaldab peale õppekvaliteedi parandamise suunata raha ka mõistlikult ja efektiivselt Tartu koolimajade füüsilise keskkonna parendamisse, sest iga kooliaste vajab eri õppekeskkonda. Tartlaste sportimisvõimalustesse on panustatud Tamme staadioni tribüünihoone ehitusega ning uute terviseradade arendamisega.

Järgmisel aastal suurendame teede ja tänavate korrashoidu suunatavaid rahasummasid – kõnniteedesse investeerime kaks korda rohkem kui sellel aastal. Lisaks plaanitakse remontida Sõpruse silla põhikonstruktsioone ning rajada sillale uus asfaltkate.

Reformierakonna eesmärk on läbi aastate olnud suurendada lasteaiakohtade arvu. Tänavu avati kaks lisarühma Meelespea lasteaias, järgmisel aastal plaanib linnavalitsus avada 13 uut lasteaiarühma. Samuti jätkame lasteaiakohtade loomist koostöös erasektoriga.

Emajõe kaldad on saanud tunduvalt paremasse korda ning kaldakindlustiste rajamine ja kaldapealsete korrastamine jätkub.

Erakond Eestimaa Rohelised (Peep Mardiste – Tartu piirkonna esimees):

Eraomanik avas raudteejaama uksed ja see on tore, muu kohta on praegu keeruline hinnangut anda, ootame ära järelejäänud aasta ning hindame siis.

Nii Tartu linna kui ka riigi valitsemine on viimasel kümmekonnal aastal olnud Reformierakonna nägu ning partnerite vahetamine pole suutnud seda nähtavalt muuta.

Linnaruumi planeeritakse endiselt suuresti autokasutaja huvidest lähtuvalt, kuigi enamik linlasi liigub jalgsi või ühissõidukiga. Järjekorrad lasteaedadesse püsivad, heal tasemel täiskasvanute gümnaasiumi kolimine äärelinna halvemas seisus ruumidesse tekitab küsimusi. Soovimatus arvestada Laia tänava liikluskorralduses jalakäijatega on märgilise tähendusega.

Uued bussid on ennast õigustanud ning sõitjaid juurde toonud. Kui ka liinivõrk ja sõidugraafikud mõistlikumaks muutuvad ja siin-seal eraldi bussirajad maha saaks märgitud, võiks hakata ühistranspordiga rahule jääma.

------------------------------------

Mitu kohta prognoosite omale järgmistel kohalikel valimistel? Millised erakonnad on järgmiste valimiste suurimad kukkujad ning suurimad tõusjad? Kes võiks praeguse seisuga olla teie erakonna linnapeakandidaat?

------------------------------------

SDE

Hea oleks saada vähemalt pooled volikogu kohad, paarikümnega jääme ka rahule.

Inimestele muutuvad üha olulisemaks sellised väärtused nagu solidaarsus ja ühine hool. Ka küsitlused ja avalik arvamus näitavad sotsiaaldemokraatide populaarsuse kasvu nii kogu riigis kui ka Tartus, kus me oleme olnud stabiilselt teisel positsioonil. Meil on tugev positiivne visioon, kuidas linna arendada.

Järgmistel valimistel tabab tagasilöök kindlasti Reformierakonda, segane tulevik ja erakonna ühtsuse puudumine valitseb IRLis ning Keskerakond ei ole silma paistnud positiivsete algatustega. Kuid kindlasti ei ole need muutused nii drastilised. Suurimaks tõusjaks saab Sotsiaaldemokraatlik Erakond.

Individuaalsust ja õhukest riiki propageeriva ideoloogia aeg hakkab läbi saama, inimesed hindavad üha enam hoolivat valitsemist. Nii linna kui ka riigi valitsemisel on olnud tõsiseid raskusi, mis väljenduvad praegu kõige ilmekamalt võimetuses saavutada kokkulepe meditsiinitöötajatega. Selle taga on valitseva koalitsiooni tegemata töö.

Valime oma linnapeakandidaadi lähiajal, ning avaldame selle esimesel võimalusel.

Keskerakond

Tibusid loetakse sügisel. Järgmisel sügisel. Loodame edukad olla tänu reaalsele ja Tartu olusid arvestavale valimisplatvormile ning oluliselt uuenenud ja tegusale kandidaatide meeskonnale.

Üks langeja on kindlasti Reformierakond – nad on seda langemist juba pikalt harjutanud. Ka Rahvaliitu me järgmises volikogus enam ei näe.

Pole võimatu mingi uue, näiteks parempopulistliku jõu jõudmine volikokku, kuna tänu praeguse üleriigilise (ja ka Tartu) koalitsiooni tegevusele on rahvas poliitikutes pettunud ja pettumus loob eeldused uue protestipartei esiletõusuks. See arvamus tugineb praeguse Eesti ja Tartu olukorra analüüsile.

Meil on mitu väga head kandidaati ning terve ja tugev sisemine konkurents linnapeakandidaadi kohale (Aadu Must, Aivar Riisalu, Silver Kuu­sik, Vladimir Šokman – see loetelu pole kaugeltki ammendav).

Üks meie juhatuse liikmetest soovitas küll hoopis Peeter Laursoni toetada, sest ega me uut koalitsiooni üksi tee – meie võiksime täita volikogu esimehe ja mõne abilinnapea koha.

IRL

Täpsemaid prognoose pole veel tehtud, kuid kindlasti plaanime oma toetust ning kohtade arvu kasvatada. Oleme valijatele antud lubadused suures osas täitnud kohaliku omavalitsuse tasandil ja on täidetud ka riigikogu valimistel antud lubadused: tasuta kõrgharidus ja vanemapension. IRLi tegevusega Tartu linnas ollakse rahul ning jagub isegi kiidusõnu.

Suurim kukkuja on volikogus olevatest erakondadest juba kindlalt teada Rahvaliit, kes kaotab kõik oma kohad. Kohti peavad ära andma vasakpoolsed erakonnad. Tartus pole vasakpoolne poliitika kunagi eriti populaarne olnud.

Häid kandidaate linnapea kohale on meil palju ja otsuseid pole veel langetatud. See kandidaat võib tulla nii praeguste IRLi Tartust valitud riigikogu liikmete või abilinnapeade seast, kuid võib olla ka keegi ettevõtlik ja tegus piirkonnaliige.

Reformierakond

2013. aasta kohalikele valimistele läheme vastu tugeva meeskonnana, kellel on motivatsiooni jätkuvalt panustada tartlaste elukeskkonna parendamisse. Reformierakonna eesmärk on valimiste võitmine 2013. aasta oktoobris kogu Eestis ning kindlasti soovime jätkata ka tartlaste usaldusel linna juhtimist.

Reformierakonna linnapeakandidaati Tartus pole ametlikult kinnitatud, aga on olnud tava, et linnapeakandidaadiks on piirkonna esimees. Kevadel valiti Reformierakonna Tartu piirkonna esimeheks kaheks aastaks praegune Tartu linnapea Urmas Kruuse.

Rohelised

Prognoosime realistlikult: kaks kohta. Möödunud korral jäi rohelistel volikokku saamisest puudu alla 40 hääle. Probleemid, mis toona kampaanias tõstatasime, pole kuhugi kadunud.

Eelmisel korral meid imevähe edastanud Rahvaliit saab valimistel 1–2 protsenti ja jääb volikogust välja, rohelised seevastu saavad volikogusse.

Jõuvahekorrad volikogus jäävad selliseks nagu praegu, sest viimased kolm aastat pole pakkunud meeletuid kordaminekuid või kardinaalselt uusi mõtteid, mis võiks valimistulemust eelmise korraga võrreldes palju muuta.

Oleme demokraatlik erakond, kus linnapeakandidaati ei nimetata partei tagatoas, vaid nimi selgub tartlastest erakonnaliikmete sisehääletusel. Möödunud korral oli linnapeakandidaat Peep Mar­diste, järgmist on praegu võimatu ennustada.

------------------------------------

Millised teemad tõusevad aasta pärast toimuvatel valimistel eriti oluliseks?

------------------------------------

SDE

Üldiseks valimiste teemaks saab kindlasti riigi ja omavalitsuste vahekord. Kõiki Eesti omavalitsusi puudutab ühtmoodi riigi üleolev positsioon omavalitsuste rahastamisel, kus riik vähendab pidevalt omavalitsustele ette nähtud raha ning tulubaas on viimastel aastatel tunduvalt nõrgenenud. Suurenevad inimeste toimetulekuraskused, sest jätkub hinnatõus eelkõige elektrihindade kasvu toel. Linn peab leidma siin lisavõimalusi inimeste abistamiseks.

Lähiajal ei kao kusagile lasteaiakohtade nappus. Alustatud koolireform ei ole jätkunud. Haridus peab olema prioriteet nii sisuliselt kui ka vormiliselt. Peale lasteaedade ja koolide remontimise ei tohi unustada koolireformi sisulist poolt.

Hädavajalik on linna teede ja tänavate remont, eriti terav on probleem Tartu sildadega. Sildade olukord on kehv ning see võib ühel päeval tuua olukorra, kus mõni sild tuleb ohutuse nimel sulgeda.

Oluline teema on välisühenduste parandamine nii laia maailma kui lähiasumitega. Peale lennu- ja rongiühenduse parandamise on aga tähtis, et inimesed saaksid mugavalt tööle ja koju ka Tartu lähiümbrusest. Tartu on ikkagi Lõuna-Eesti tõmbekeskus! Linna bussivõrk vajab ümberkorraldamist, et see oleks linnaelanikele mugavam ja efektiivsem.

Linnajuhtimises tuleks enam teha koostööd teiste osalistega – ülikool, ettevõtted, kodanikuühendused jt. Kindlasti on tähtis pöörata eraldi tähelepanu ettevõtluskeskkonna atraktiivsemaks muutmisele. Linnale oleks vaja oma kultuuri- ja seltsimaja!

Keskerakond

Peamiseks probleemiks saab linnakassa heaperemehelik valitsemine. Praegune üleriigiline valitsuskoalitsioon on juba ammu loobunud euroopalikust põhimõttest, et omavalitsused ja keskvalitsus on partnerid, ning omavalitsustel, sealhulgas Tartul, puudub omavalitsuse ülesannete täitmiseks piisav ja keskvõimu suvast sõltumatu tulubaas. Eelarveraha on märgatavalt keskvalitsuse kasuks ja omavalitsuste kahjuks ümber jagatud, täitmaks riigieelarve auke.

Kuna senisele Euroopa mastaabis rekordilisele hinnatõusule annab uue kiirenduse eelseisev elektri hinna tõus, saab paratamatult kannatada rahva toimetulekuvõime ning see paneb väga suure lisakoorma sotsiaalvaldkonnale – abi vajavate linlaste hulk paratamatult kasvab. See tähendab, et suurte ja paraaditsevate kingituste lubamise asemel peab iga erakond panema põhirõhu linna raha väga targale, kaalutud ja heaperemehelikule kasutamisele.

Suur probleem on lombakas koolivõrk, tarka ja naaberomavalitsustega harmoneeritud korraldamist vajab ühistransport ning teedevõrk.

Linna tuge vajab Tartu kui rahvusvahelise ülikooli- ja teaduslinna projekt (üliõpilastele «tasuta kõrghariduse» tingimustes vältimatu osalise koormusega töötamise võimaluse laiendamine; välisõppejõudude elamistingimused, nende laste hoiukohad ja haridusvõimalused). Sellest sõltub, kas ülikool tähistab 2032. aastal oma 400 aasta juubelit Euroopa juhtivate ülikoolide peres või meenutavad vaid mõned vanakesed, et Tartu oli kunagi kuulus ülikoolilinn.

Väga tõsist parandamist vajab sisuline koostöö Tartumaa valdadega, seda nii hariduse, transpordi kui ka teistes valdkondades. Tartul pole tõhusat ohuplaani. Kui päästjad hoiatavad, et suured päästemasinad kõrgelamurajoonidesse ei pääse, näitab linnavalitsus näpuga ühistute peale, need omakorda linnavalitsusele, aga seda, kes initsiatiivi võtaks, hakatakse otsima ilmselt pärast esimest suuremat katastroofi.

IRL

Praegu on vara rääkida aasta pärast toimuvatel valimistel oluliseks tõusvatest punktidest. Valimisprogrammi koostamiseks korraldatavad diskussioonid alles algavad.

Reformierakond

Sellele on praegu keeruline vastata. Meile on oluline elukeskkond kui tervik. Jätkuvalt on tähtis investeeringute suurendamine nii koolidesse kui lasteaedadesse. Me teeme iga viie aasta tagant linnavalitsuses uuringuid, mis näitavad, mis on inimestele oluline, ja teisalt, kas rahulolu on kasvanud või mitte.

Rohelised

Koostöö naabervaldadega saab olulisemaks, sest puudu on näiteks mõistlik ühistranspordiühendus linnataguste elurajoonidega, kust tuhanded inimesed tulevad linna tööle ja kooli. Ka haridusreform ja jäätmekäitlus panevad naaberomavalitsusi rohkem koostööd tegema ja see on positiivne.

Kuna surve kesklinna ehitada kasvab, saab kesklinna näo kujundamine valimistel teemaks. Rohelised seisavad seejuures kindlasti kergliiklejate – jalakäijate ja ratturite – huvide ja liikumismugavuse eest. Lasteaiakohtade puudumise teema tõuseb ka neil valimistel ja see on juba piinlik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles