Nestor: sotside «jah»-sõna pensionisamba maksete peatamiseks pole

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Nestor
Eiki Nestor Foto: Toomas Huik

Riigikogu Sotsiaaldemkraatliku Erakonna fraktsiooni esimehe Eiki Nestori sõnul valitsuskabinetis täna välja käidud ettepanekule peatada alates 1. maist maksed II pensionisambasse sotside «jah»-sõna ei ole, kuid nad on nõus teema üle aru pidama.

«Teema ei ole uus,» rääkis Nestor Postimees.ee'le, lisades, et küsimus oli arutlusel ka selleaastase eelarve kokkupanekul nii valitsuses kui kuue inimese ringis.

«Toona kokkuleppele ei jõutud,» nentis poliitik. Ta lisas, et neid makseid ei tohi peatada sel kombel, et keegi sellest kaotaks. Lihtsalt maksete peatamisega ei tohiks tema hinnangul riskida.

Nestor toonitas selles sammus peituvat kahte riskimomenti: esiteks toob selline otsus tulevikus kaasa üha uued ja uued maksete peatamised, mida siis varasemale viidates lihtsamalt teha saab, teiseks on olemas suur hulk inimesi, kellel pole II pensionisammast koguda enam palju aega jäänud.

Sotsiaaldemokraatide fraktsioon ei toeta kogumispensioni peatamist sellisel moel, et kogumispensionärid kaotavad oma tulevases pensionis ja usalduse riigi vastu, vahendas erakonna pressiesindaja.

«Kuna inimesed on valdavalt liitunud teise sambaga vabatahtlikult ja kindlate tingimuste alusel, siis on võimatu siin ilma  tagajärgedele mõtlemata lahmida,» sõnas Nestor.

Nestor ütles, et sotsiaaldemokraadid peavad võimalikuks seda arutada ainult tingimusel kui riik täidab kohustused II sambaga liitujate ees hiljem tagantjärgi.

«Juhul kui seda teemat arutada, siis ei tohi seda teha selliselt, et kogumispensionärid kaotavad. Valitsussektori tasakaalu huvides suurema kindluse loomine ei tohi alata lihtlabaselt kogumispensioni sissemaksete peatamisest,» oli Nestor kindel.

«Kindlasti ei ole pensionireform esimene koht, kuhu peaks täiendava kindluse huvides uusi lahendusi pakkuma,» lisas ta.

II samba sissemaksete peatamise vaidlus oli üleval juba jaanuaris lisaeelarve kärpimise ajal, siis kokkuleppele ei jõutud, sest sotsiaaldemokraadid polnud nõus kogumispensionäride huve kahjustama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles