IRLi tööplaan lubab 20 000 uut töökohta

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eeva Kaun

Isamaa ja Res Publica Liidu uus tööplaan näeb ette 20 000 uue töökoha loomist.

«Tegu on kolmapäeval erakonna eestseisuses heaks kiidetud plaaniga «Tööd Eestile!»» rääkis erakonna pressiesindaja Rauno Veri Postimees.ee'le.

Tööplaan näeb ette välisinvesteeringute Eestisse toomise ning selle abil 20 000 uue töökoha loomise. Selleks tahab erakond vähendada tööandjate maksukoormust, samuti tuleb käesoleva aasta 1.juuliks kaotada erisoodustusmaks tervishoiukuludelt.

IRL tahab käivitada välisinvestorite Eestisse toomiseks meelituspaketi, mis aitab leida ettevõtte rajamiseks sobiva maa, välja ehitada ettevõtluse jaoks tarviliku tugiinfrastruktuuri ning koolitada töötajaid.  

Lisaks soovitakse käivitada viivitamatult 800 miljoni kroonine Euroopa toetusele tuginev programm kortermajade energiatõhususe tõstmiseks, mille abil muudetakse vastav laen selle võtjale odavamaks. See programm ei anna mitte ainult kokkuhoidu energiatarbimises, vaid võimaldab ka tööd ehitajatele ja ehitusmaterjalide valmistajatele.

Erakond tahab tuua rohkem investeeringuid majandusse, leppides siin tegutsevate pankadega kokku pankade kohustusliku reservi määra vähendamises 12 protsendile, eeldusel, et vabanevat summat kasutatakse Eesti ettevõtetele laenamiseks.

Eesti majanduse ülesehitamise rahastamiseks ning kohaliku väärtpaberituru säilitamiseks tuleb IRLi hinnangul 2. samba pensionifondide investeeringuid senisest 50 protsendi võrra rohkem suunata Eestisse. Piisavate investeerimisvõimaluste loomiseks koduturul tuleb ette valmistada riigi äriühingutesse erakapitali kaasamine ja aktsiate börsil noteerimine.

Partei tahab pöörata erilist tähelepanu IT-sektori arengule. Selle soodustamiseks soovitakse käivitada juba 2009. aastal uus lairiba-strateegia, mis valmides tagaks kohalikele ettevõtetele hea konkurentsivõime. Lisaks soovitakse toetada ideed rahvusvahelise IT-Akadeemia väljaarendamiseks Eestis.

Turismitööstuse ning kaubanduse toetamiseks tuleb kergendada turistidel tax-free süsteemi kasutamist, alandades tax-free piirmäära, leiab IRL.

Soovitakse töötada välja programm Eesti merenduse konkurentsivõime parandamiseks ning tagada kohalikele omavalitsustele võime eurorahade kaasfinantseerimiseks, kohalike omavalitsuste maksubaasi ei saa seetõttu enam vähendada.

Partie tahab vähendada bürokraatlikke regulatsioone omatoodetud kauba müügiks turul ning teha ettevõtete asutamine odavamaks ja starditoetuse saamine lihtsamaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles