Riigikogu kõige haritumad on sotsid

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Kui arvestada juba loobujate ja ministrite asendusliikmeid, on riigikogu kõige haritum fraktsioon sotsiaaldemokraadid, kelle liikmetest 95 protsenti on kõrgharidusega.

Neile järgneb 94 protsendiga Reformierakond, kolmas on Keskerakond 89 ja viimane IRL 87 protsendiga.

Kõige suurem doktorikraadiga saadikute osakaal – kaheksa protsenti - on Keskerakonnas, neile järgneb Reformierakond kuue, kolmandad on sotsid viie ja neljas IRL 4 protsendiga.

Riigikogus tervikuna on kõrgharidusega 92 liiget, kusjuures kuus neist on doktorikraadiga.

IRLi taset langetavad asendajad

Loobujate ning ministriks minemiste tõttu langeb riigikogu keskmine haridustase 93 protsendilt 91-le, kusjuures suurim tagasilöök tabab IRLi fraktsiooni.

91-protsendine kõrgharitute osakaal asendub 87ga, mis tähendab, et ühe valitsusse lahkuva ministri asemele tuleb keskharidusega saadik.

Kuid lisaks läheb kolmest doktorikraadiga saadikust kaks – Mart Laar ja Jaak Aaviksoo - valitsusse ning nende asemele tulevad küll kõrghariduse, kuid madalama kraadiga saadikud.

Keskfraktsiooni keskmist haridustaset vähendab asjaolu, et doktoriväärilise kraadiga esimehe Edgar Savisaare asendajal ei ole sama kõlavat kraadi vastu panna.

Üks keskharidusega saadik lisandub ka Reformierakonna ridadesse. Sotsiaaldemokraatide haridusosakaalud asendamiste käigus ei muutu.

Seega kokkuvõttes väheneb asendamistega riigikogu doktorikraadiga saadikute arv üheksalt kuuele, muid kõrgharituid tuleb juurde üks ning keskharituid kaks.

Praeguseks teadaolevad asendusliikmed:

Reformierakond
Andre Sepp
Raivo Järvi
Imre Sooäär
Margus Hanson
Tõnu Juul
Andrei Korobeinik
Rein Aidma
Paul-Eerik Rummo
Maret Maripuu

Keskerakond
Lauri Laasi
Tarmo Tamm (Mihhail Kõlvarti asemel, pole veel teatanud, kas läheb riigikokku)

IRL
Andrus Saare
Juku-Kalle Raid
Liisa-Ly Pakosta
Siim Kabrits
Ülo Tulik
Andres Jalak

SDE
Rein Randver
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles