Allik: Lang ei lähe kultuuriministri toolile lihtsalt istuma

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Allik
Jaak Allik Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Kunagine kultuuriminister Jaak Allik paneb Rein Langile kui uuele kultuuriministrile suuri lootusi ja usub, et kultuurisõbraliku ja mõjuvõimsa inimesena suudab ta nii mõndagi korda saata.

«Tegemist on inimesega, kes tunneb hästi kultuurisfääri ja selle tegijaid ja käib kultuurisündmustel tihedamini kui paljud tema eelkäijad. Erinevalt Laine Jänesest, kellel olid kultuuriinimestega üsna keerulised suhted, ei teki Langi ja kultuuriringkonna vahel ilmselt sellist distantsi. Ta on aktiivne ja tubli inimene, kelle puhul ma olen kindel, et ta ei lähe kultuuriministri toolile lihtsalt istuma,» rääkis Allik Postimees.ee´le.

Kuna Langil on ka Reformierakonnas sees üsna suur mõju, siis võib temast Alliku arvates kultuuriministrina üsna palju kasu olla. «Mulle on äärmiselt huvitav, mida ta kultuuriministrina tegema hakkab. Ootan huvi ja positiivse lootusega,» märkis ta.

Alliku sõnul peab kultuuriminister aru saama, et kultuuriasutusi juhatavad kunstnikud, mitte ametnikud ega administraatorid ja nendega tuleb ka vastavalt suhelda. «Kõige olulisem on inimesi kuulata ja probleemid ära tunda,» märkis ta.

Kaks olulist teemat, mis vajavad Alliku hinnangul lahendamist, seonduvad kultuuritöötajate palkade ja käibemaksu tõstmisega. Näiteks pole Alliku sõnul koalitsioonilepingus kultuuritöötajate palgatõusust midagi räägitud, kuid ometi on see tema hinnangul põletav teema, sest kultuuritöötajate palgad on viimaseil aastail Eesti keskmisele kõvasti alla jäänud.

Lisaks vajab Alliku sõnul lahendamist käibemaksu tõstmisega kaasnenud probleemistik. Alliku sõnul lubas endine kultuuriminister Laine Jänes pärast maksutõusu, et sellest saadav lisaraha suunatakse kõrgkultuuri toetuseks, kuid tegelikkuses see nii ei läinud. «Ma saan aru, et uus valitsus ei kavatse käibemaksu langetada, aga lisaraha tuleks siis ikkagi kultuuri suunata,» leidis ta.

«Lang peab ministrina lähtuma küll koalitsioonilepingust, aga teda tundes ma usun, et ta ainult sellega ei piirdu,» lisas Allik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles