Ansip on valmis riigieelarve miinusesse laskma

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip.
Andrus Ansip. Foto: Liis Treimann.

Vähemalt 34 uut riigikogulast, kelle seas on ka peaminister Andrus Ansip, on seisukohal, et riigieelarve tasakaalu nõuet tuleks järgida vaid pikema ajaperioodi lõikes, kuid kriisiaastatel võib eelarve tänu suurematele kulutustele olla ka miinuses.

Suures osas olid sellise seisukoha toetajad sotsides (kõik vastajad) ja Keskerakonnas, kuid sellise vaatega inimesi oli ka IRLis (22st vastajast 6) ja Reformierakonnas (Igor Gräzin ja Andrus Ansip).

«Headel aegadel tuleks koguda reserve, mida saaks kriisiajal kasutada,» põhjendas IRLi liige Aivar Kokk.

33 saadikut pidas vajalikuks, et riigieelarve tasakaalu peaks küll rangelt järgima igal aastal, kuid antud nõuet ei oleks vaja tingimata kirjutada põhiseadusesse.

«Valimislubadused peavad olema realistlikud ning Eesti tulud ja kulud tuleb hoida tasakaalus,» väitis Reformierakonna liige Taavi Rõivas. «Põhiseadusesse kirjutamine on vaid loosung - oluline on tagada, et eelarve oleks ka tegelikult tasakaalus.»

14 arvas aga, et rangele järgimisele võiks nõue olla kirjas ka põhiseaduses.

«Tegelikult mõistlike inimeste jaoks ei ole mõtet selle nõudega üle pingutada. Aga võimule võib ju ühel päeval tulla ka Keskerakonna või sotside valitsus. Vastutustundlik on nende käed juba ette ära siduda,» põhjendas enda seisukohta IRLi liige Tõnis Palts.

Postimees.ee ja Tallinna Ülikooli riigiteaduste instituudi koostöös valminud valimismasina küsimustikule ei vastanud riigikokku saanutest reformierakondlased Tarmo Leinatamm, Jaanus Tamkivi, Urve Tiidus ja Jüri Jaanson, keskerakondlased Deniss Boroditš, Yana Toom, Kalle Laanet, Lembit Kaljuvee, Peeter Võsa,  Mihhail Stalnuhhin, Edgar Savisaar, Valeri Korb, Eldar Efendijev, Enn Eesmaa, Inara Luigas, Mihhail Kõlvart ja Kalev Kallo, IRLi kuuluv Helir-Valdor Seeder ning sotsid Ivari Padar ja Kalvi Kõva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles