Tarkvarafirma: valimisandmete kuvamist häiris viga andmebaasis

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabariigi Valimiskomisjoni Facebooki leht
Vabariigi Valimiskomisjoni Facebooki leht Foto: facebook.com

Vabariigi Valimiskomisjon (VVK) vabandas eile õhtul häälte lugemise tulemuste edastamisel tekkinud tehnilise tõrke pärast ja lubas juhtunut põhjalikult analüüsida, tarkvarafirma Helmese väitel tekitas 1,5-tunnise viivituse viga vabavaralises andmebaasis.

«Praeguseks on häälte lugemine kõigis 625 valimisjaoskonnas lõppenud,» teatas komisjon veidi pärast kella ühte öösel. «Jaoskondadest edastati andmeid valimiste infosüsteemi edukalt, kahjuks tekkis vahepeal tehniline tõrge nende andmete edastamisel avalikkusele.»

Komisjon rõhutas, et nende koostööpartner tarkvarafirma Helmes testis valimiste ettevalmistamise käigus infosüsteemi põhjalikult, kuid eile õhtul ilmnenud viga siis ei tuvastatud.

Helmese valmistas ette ka kolm erinevat tagavaravarianti, kuid kahjuks ei toiminud ükski neist soovitult, mistõttu läks käiku neljas varulahendus ning tulemusi hakati edastama võimalikult kiiresti suhtluskeskkondade Facebook ja Twitter kaudu.

«Eksperdid analüüsivad juhtunu põhjalikult läbi ja esitavad lähiajal täpse ülevaate sellest, mis võisid olla tehnilise tõrke põhjuseks,» lubas komisjon.

VVK koostööpartner, tarkvarafirma Helmes teatas kell 2.12, et pooleteisetunnise viivituse valimisandmete edastamisel internetis põhjustas vabavaralise andmebaasimootori viga, mille käivitas kiire andmemahtude kasv lühikese aja jooksul.

«Kõik Helmese poolt loodud valimiste infosüsteemi komponendid töötasid laitmatult kogu valimiste ajal. Valimiste andmete õigsuses ei ole põhjust kahelda,» teatas ettevõtte turundusjuht.

Helmese teatel tekitas vea andmebaasimootori ebaoptimaalne käitumine, mistõttu päringute täitmisel tekkis lubamatu viivitus ning päring katkestati. Lahendusena sunniti andmebaas oma käitumist ümber otsustama, mida andmebaas oleks pidanud tegema koheselt automaatselt.

Põhjus oli vabavaralises andmebaasimootoris PostgreSQL, mis ei suutnud õigeaegselt ise otsustada, kuidas efektiivselt päringut täita. Helmese kinnitusel olid nende poolt kõik tehnilised tingimused selleks täidetud ja testis kontrollitud.

Kuigi viivituse põhjus leiti kümne minutiga, ei allunud andmebaas tehnilistele korraldustele piisavalt kiiresti – ümber lülitumine võttis aega üle tunni aja.

«Hetk, millele VVK teleintervjuus viitas, ootasimegi Postgre taga, et andmebaas ümber lülituks. Lõpuks ootasime seda üle tunni aja ning selline viivitus ei ole ootuspärane. Omalt poolt olime kõik ära testinud ja kontrollinud ning enam midagi teha ei saanud,» selgitas tekkinud viivitust Helmese kvaliteedijuht Meelis Lang.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles