Prominendid sattusid endale ootamatult Savisaare valimisfilmi

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar ja Vladimir Jakunin 
Lasnamäel asuva vene õigeusu kiriku risti paigaldamise tseremoonial.
Edgar Savisaar ja Vladimir Jakunin Lasnamäel asuva vene õigeusu kiriku risti paigaldamise tseremoonial. Foto: Liis Treimann / Postimees

Läinud aasta alguses andsid paljud Edgar Savisaare tuttavad intervjuu filmi tarbeks, mis pidi valmima Savisaare juubeli puhul. Ootamatult sattusid nad aga valimiseelsesse propagandafilmi.
 

Pühapäeval õhtul said Tallinna TV austajad või sellele kanalile kogemata sattunud vaadata kell 22.25 alanud tunniajast dokumentaalfilmi pealkirjaga «Savisaar. 2 osa».

Filmis võeti esmalt uuesti läbi 1995. aastal lahvatanud lindiskandaal, mil Savisaar lindistas salaja teiste poliitikute kõnesid ning süü võttis toona enda kanda Vilja Savisaar-Toomast. Filmis nimetati teda toonaste sündmuste meenutamisel Vilja Laanaruks. Kasutatud oli palju arhiivikaadreid, neist ühes ütles Siim Kallas, et tegemist on demokraatia kriisiga, sama mõtet kordas ka Mart Laar.

Edasi jõuti 1999. aasta skandaalini, kui Võrumaal Nursipalus laskeharjutusel tulistasid poliitikud eesotsas Laariga Savisaare pildi pihta. Seekord pöördusid kommentaarid demokraatia ja eetika teemal Laari vastu. Meenutati ka president Lennart Meri legendaarset lauset: «Tule, taevas, appi!»

Üllatus filmis osalenutele

Filmi tootjaks on Savisaare ihutelemees Toomas Lepp, intervjuud tegid 2010. aasta jaanuaris-aprillis Mati Talvik ja Peeter Ernits. Film lõppeb sellega, kuidas linnavalituse laulukoor sõitis Savisaare juubelihommikul teda Hundisilmale üles laulma. Film läks Postimehe andmetel maksma 25 000 eurot (400 000 krooni), raha selleks andsid kolm tuntud ärimeest.

Kuigi kõik intervjuud – kaasa arvatud Savisaare enda oma – on tehtud aasta tagasi, keskendub suur osa filmist Venemaalt rahaküsimise skandaalile, mis kerkis avalikkuse ette alles 2010. aasta detsembris. Savisaar jagab sel teemal kommentaare, taustaks aknast paistvad lehes põõsad, st võtted on toimunud juba ammu. Lihtsalt sobivad laused on tõstetud vajalikku kohta.

Vaatajaile võib jääda mulje, et pärast rahaskandaali on oma arvamuse sel teemal välja öelnud näiteks Sven Mikser, Peeter Kreitzberg, Maimu Berg, Tiit Pruuli, Jaan Kaplinski, Andres Tarand, Mart Helme, Ando Leps, Ignar Fjuk, Raivo Vare, kes kõik filmis tunnustavad Savisaare tööd suhetes Venemaaga ning Eesti vene valijaskonna koondamist enese selja taha.

Kreitzberg suutis vaid imestada. «Savisaar ei põrku tagasi mitte millegi ees ja laseb käiku kõik vahendid,» tõdes ta. «Mati Talvik dirigeeris üritust, tulema pidi juubelifilm, milles kõik rääkisid vaid head. Ei tulnud pähegi motiivides kahelda.»

Ta leidis, et kui kõik inimesed oleks teadnud, et nad osalevad valimis-, mitte juubelifilmis, siis ei oleks paljud kaamera ette tulnud. Rääkijate taustaks oli pandud prožektor, mis näitas rohekalt helendavat
kaart nagu Keskerakonna logol.

Ilmarändur ja Mart Laari esimese valitsuse nõunik Tiit Pruuli rääkis Kreitzbergiga sarnast juttu. «Lepp rääkis juubelifilmist, nõustusin, sest korrektne telemees Talvik intervjueeris, rääkisin Savisaare erinevatest poolustest. Lepa poliitilisi sümpaatiaid teades kartsin küll, kas ta ikka kasutab seda materjali. Aga et kasutab nii… Inimene – antud juhul mina – on ikka loll,» naeris Pruuli.

Mart Helme polnud nagu Kreitzberg ja Pruuligi filmi ise näinud ning andis lihtsalt juubelieelse intervjuu. «Nii nagu teleuudiseid, nii saab ka filmi vastavalt soovidele ja eesmärgile kokku lõigata,» ei olnud ta ülearu üllatunud.

Üks intervjueerijatest Mati Talvik ütles, et tema pole filmiga kuidagi seotud juba alates läinud aasta maikuust. Alguses rääkis Toomas Lepp talle, et võib-olla näidatakse filmi üldse ETVs, ja hiljem oli juttu juba sellest, et ehk tuleb üldse raamat. «Mina tegin 36 intervjuud, ETVst oli mul selleks luba, ja siis astusin mängust kõrvale,» ütles Talvik.

Rahastajad ei mõjutanud

Filmi režissöör, produtsent ja kokkulõikaja oli seega Lepp. «Tegu ei ole kindlasti valimisfilmiga – film sai lihtsalt enne valimisi valmis,» ütles Lepp. Ta lisas, et algul pidi filmile järje tegema Ernits, kuid kuna asjad hakkasid venima, siis sai ta ise alles jaanuaris montaažiga tegelema hakata.

Lepp kirjeldas, kuidas alguses oli ETV kaalunud filmi näitamist, kuid loobus siis sellest. Seejärel polnud filmiga enam ka kuhugi kiiret. Filmi esimest osa saab vaadata sel reedel TV 14s kell 19.

Lepa sõnul ei vasta tõele, et inimesed ei teadnud, millises kontekstis nad räägivad. «Mina pole nende juttu kuidagi moonutanud. Inimesed rääkisid Savisaarest nelja ja kümne kandi pealt, sest juttu polnud juubelifilmist, vaid müütilisest Savisaarest,» selgitas Lepp. «Film täienes ajas. Tuli peale raha­skandaal, kiriku avamisele tuli kohale ka Jakunin – loomulik, et lisasin selle kõik filmi.»

Lasnamäe kiriku risti pühitsemine toimus 19. veebruaril. Seega valmis film umbes nädal tagasi ning lasti eetrisse Savisaare juhitud linna meediakanalis nädal enne valimisi.

Lepp ütles, et idee oli sada protsenti tema oma ja rahastajad on sõltumatud ega mõjutanud filmi valmimist – nad ei ole filmi Lepa sõnul näinudki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles