Valimiste teise koha eest võitlevad kolm erakonda

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graafika: Margit Randmäe

Valimisteni jäänud viie päeva jooksul on kõige rohkem põhjust tööd teha Keskerakonnal, sotsidel ja IRLil – just need kolm parteid võitlevad tasavägiselt valimiste teise koha pärast.


Postimehe tellitud ja Turu-uuringute ASi läbi viidud viimane valimiseelne uuring kindlalt valima minevate kodanike seas näitas, et Reformierakond juhib edetabelit, 14 toetusprotsendiga järgnevad Isamaa ja Res Publica Liit ning sotsiaaldemokraadid ja 13 protsendiga Keskerakond.

Reformierakonna edu – 28 protsenti – näitas ka BNSi tellitud ja TNS Emori tehtud uuring, ent vahe teiste ees ei olnud nii suur: järgnesid Keskerakond 25, IRL 21 ja sotsid 16 protsendiga.

Keskerakond vähemärgatav

Turu-uuringute ASi tegevjuht Tõnis Stamberg nentis, et kolm erakonda on praegu võrdsed. «IRL on teinud väga võimsa kampaania, seda tuleb nii uksest kui ka aknast, samamoodi sotsid,» ütles ta.

Stamberg nentis, et kui võrrelda Keskerakonna 2009. aasta kohalike valimiste kampaaniat praegusega, siis on vahe mäekõrgune.

«Ma ei mäleta, kas Edgar Savisaar tegi oma kohviku või mitte,» ütles ta, viidates sellele, et Keskerakonnal pole tavapäraseks massiivseks kampaaniaks raha jagunud ning kohviku avamisest üksi ei piisa. «Neid ei ole lihtsalt pildis ja teised kütavad hagu järjest alla. Sel viimasel nädalal eriti.»

Stambergi sõnul saavad väga tähtsaks ka ETV kolmapäevane valimisstuudio ja erakondade esinumbrite debatt laupäeval.

«Tuleb toonitada, et neid inimesi, kes ütlevad, et lähevad valima, kuid ei ole veel oma otsust teinud, on kokku 19 protsenti – neist võib väga palju oleneda,» sõnas ta. «Trend näitab, et viimase kahe-kolme kuu jooksul on kõhklejate hulk aina kasvanud, ja see on hea, sest poliitika on niivõrd oluliselt pildile tõusnud, et inimesed on hakanud tõsiselt oma hääle peale mõtlema.»

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal leidis tulemustest kuuldes, et tegemist on järjekordse näitega, kuidas valimiste eel soovitakse valijatega manipuleerida.

«Möödunud nädala lõpul teatasid meediakanalid, et Reformierakonna ainuvõimu ohtu pole, oravapartei toetus olevat kuhugi ära kadunud,» meenutas ta. «Nüüd näitab järgmine uuringufirma, et hoopis Keskerakond on kaotanud lühikese ajaga pooled valijad ja hoopis sotsid ning IRL on tõusnud kõvadeks tegijateks.»


Toobal kordas Keskerakonna ettepanekut: uuringud tuleks enne valimisi keelata.

«Praegu tekitatav segadus tagab vaid selle, et Ansipi partei haarab riigikogus üle poole kohtadest ja Eesti saab äärmusparempoolse valitsuse,» märkis Keskerakonna peasekretär. «Sisuline valimisdebatt aga asendub vaidlustega selle üle, millised numbrid parteide reitingute kohta on sobivamad.»

Stamberg oponeeris talle: «Ükski uuring ei anna kunagi kätte valimistulemust, kuna me ei küsitle nimekirjade põhjal ja uuring on seotud ajalise nihkega. Aga uuringud näitavad alati jõujooni.»

IRLi peasekretär Ken-Marti Vaher leidis, et erakonna kolm peamist ideed – emapension, kodukulud alla ja tasuta kõrgharidus – on valijateni jõudnud ja möödaminek Keskerakonnast teeb neile kahtlemata rõõmu.

«Samas suhtume küsitlustesse rahulikult. Igal juhul on aga selge see, et IRLi otsus anda valijatele konkreetselt ja selgelt teada, mida me teeme ja mida mitte, on meie toetajate hulka lisanud,» lausus ta.
Valimisõhtul selgub palju

Ettevaatlikuks jäi ka Reformierakonna peasekretär Kristen Michal, leides, et mitte midagi pole otsustatud – loeb vaid valijate toetus, muu on ennustamine.

«Meie kohtumised inimestega näitavad samuti üheselt: jutt, et Reformierakond võidab isegi siis, kui tema poolt ei hääletata, on hajuma hakanud. Mõistetakse, et seis on väga tasavägine,» ütles ta. «Selleks et Reformierakond vähendaks tööjõumakse ja maksukoormust, rohkem toetataks abivajajaid lapsi ja peresid ning tõuseks pensionid, tuleb Reformierakonda ka valida.»

Sotsid on võrreldes jaanuariga teinud kõige suurema tõusu – üheksalt protsendilt 14-le. Erakonna juht Sven Mikser oli sellega igati rahul.

«Viimasel ajal on olnud palju erinevaid uuringuid, kuid kõik need on näidanud meie puhul positiivset trendi,» märkis ta. «Tõusujoones läheme vastu valimistele ja jätkame ka pärast valimisi, sest inimesteni on jõudnud meie selge sõnum.»

Turu-uuringute ASi tegevjuht Stamberg ennustas, et kuigi küsitluse järgi on valimisaktiivsus 75 protsenti, võib see tegelikult jääda 55–65 protsendi vahele.

Esmaspäeval algas riigikogu valimiste eelhääletamine kõigis valimisjaoskondades. Koos elektrooniliselt antud häältega oli eilseks õhtuks oma hääle andnud 110 934 valijat, mis moodustab 12,2 protsenti nende üldarvust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles