Keskerakond esitas valimiskomisjonile protesti

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Toobal.
Priit Toobal. Foto: Mihkel Maripuu

Keskerakond saatis täna vabariigi valimiskomisjonile kirja, milles palub analüüsida valimisperioodil avalikustatud avaliku arvamuse uuringute mõju valimistulemustele.

«Olen juba avalikult rõhutanud, et Keskerakonna hinnangul on uuringutulemuste avalikustamine perioodil, mil on võimalik hääletada, väär ja valimistulemusi mõjutav,» ütles erakonna peasekretär Priit Toobal.

Tema sõnul palub Keskerakond valimiskomisjoni hinnangut olukorrale, kus hääletamise ajal avaldatakse uuringuid, mis näitavad varasematest uuringutest hoopis erinevaid numbreid.

Toobali väitel on paljudes riikides, näiteks Albaanias, Lätis, Poolas, Prantsusmaal ja Slovakkias uuringute avaldamine valimiseelsel perioodil piiratud.

«Riigikogu valimise seadus ei sätesta otseseid piiranguid avaliku arvamuse uuringute avaldamise kohta, kuid kõike ei tulegi seaduse käskude ja keeldudega reguleerida. Ausate valimiste läbi viimise eest vastutab vabariigi valimiskomisjon ning nüüd ongi neil kohustus sellesse kahetsusväärsesse juhtumisse sekkuda,» selgitas Toobal.

Keskerakond kutsub valimiskomisjoni sekkuma meediaväljaannete ja uuringufirmade tegevusse ning peatama igasuguste uuringute avaldamise lubamise enne valimisjaoskondade sulgemist 6. märtsil kell 20.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles