Ansip: Eesti rahvas võiks enda üle uhkem olla

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip
Peaminister Andrus Ansip Foto: Peeter Langovits

Peaminister Andrus Ansipi hinnangul võiksid eestimaalased enda kui rahva üle palju rohkem uhkust tunda.

Meil on toimiv demokraatia ja riik ning Eesti riigil ei ole pankrotiohtu ega võlgu, mis jääksid ängistama meie lapsi ja lapselapsi, ütles Ansip täna Vanemuise kontserdimajas peetud kõnes.

«Oma igapäevaelus kodanikena anname endale harva aru, et Eesti Vabariik on väga südi ja väärikas riik,» ütles ta. «Eesti on imetlusväärne stabiilsuse saar keset mäslevat maailmamerd.»

Valitsusjuhi hinnangul on Eestil hiilgav stardiplatvorm, mis annab meile kõik võimalused lähiaastatel tõusta oluliselt lähemale Põhjamaisele elukvaliteedile, sealjuures vältides Põhjamaade vigu. «Ole ainult mees ja ära oma kätte jagatud kaarte maha pilla,» sõnas Ansip.

Samas tuletas peaminister meelde, et me ei ela vaakumis, vaid rahvusvaheliste suhete maailmamerel ja viimase nelja aastaga on kogu muu maailm liikunud pigem rahutumas suunas. «Maailm meie ümber ei ole muutunud sugugi turvalisemaks paigaks. Hoopis vastupidi,» leidis ta.

Samas ütles peaminister, et Eesti riigi püsimise ja julgeoleku suurimaks ohuks on ikka olnud kodumaine rumalus. «Kuni leidub inimesi, kes on valmis Raadile rajatava Eesti Rahva Muuseumi asemel ehitama neljarealise raudtee Haapsallu või maksma inimestele Eestist lahkumiseks kinni Soome sõidu pileti, ei või me kunagi kindlad olla, kas Eesti tähistab ka järgmist aastapäeva,» ütles ta.

Ansip kutsus kuulajaid üles eesolevatel valimistel oma hääle andmist hoolikalt kaaluma ja vihjas Keskerakonna juhi Edgar Savisaare idaraha skandaalile. «Kui hääl antakse valimistel sellele, kes on võõrriigi mõjuvõimu suurendamiseks valmis vastu võtma ka kolmandikku sulas, siis on meie riik ohus. Siis pole ka lõpuni välistatud 1939. aasta kordumine,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles