Ilves: omavalitsuse vahendite kasutamine erakonna kampaaniaks on vargus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karin Tammemägi reklaamplakat.
Karin Tammemägi reklaamplakat. Foto: http://www.herkel.net

Kohaliku võimu juhid ja ametnikud peavad olema kodanikele moraalseks eeskujuks, kuid omavalitsuse vahendite kasutamine erakonna valimiskampaania hüvanguks on vargus ja ameti kuritarvitamine, sõnas president Toomas Hendrik Ilves täna Tallinnas toimuva valdade ja linnade päeva avamisel.

«Meil tuleb mõista, et kohaliku võimu juht, ametnik ja volikogu liige peab ametialase tööga hakkama saamise kõrval pakkuma ka moraalset eeskuju. Ta on võimu visiitkaart. Kui võimu pale on puhas, siis suurendab see kodanike usku oma riiki,» ütles president.

«Ma ei pea silmas vaid neid juhtumeid, kus kohaliku võimu ametnikku süüdistatakse altkäemaksu või pistise võtmises. Ka omavalitsuse vahendite kasutamine erakonna valimiskampaania hüvanguks on vargus, võimu ja ameti kuritarvitamine,» kõneles riigipea, lisades: «Ma ei taha üldistada. Eesti on nii palju saavutanud ka põhjusel, et meil on üldjoontes aus ja läbipaistev kohalik võim. Ärgem laskem siis üksikutel ebaausatel inimestel üldpilti rikkuda ja kaitseme oma ametiau.»

Haldusreformist ei taheta rääkida

President Ilvese sõnul on tal kahju, et haldusreformi vajalikkus pole leidnud väärilist kohta valimisteks valmistuvate erakondade platvormides ja nii pole sellest teemast peaaegu üldse kuulda ka käimasolevas valimiskampaanias.

«Selle teemaga sisuline tegelemine ja tõele näkku vaatamine valimispäeval hääli juurde ei too. Pigem võtab vähemaks,» rääkis riigipea.

«Mulle tundub, et halduskorralduse kohendamisest ei taheta rääkida põhjusel, et see jutt on olemuslikult negatiivse tooniga. Sellest on harjutud rääkima loobumiste ja kaotuste võtmes. Et rahvas jääks ilma oma vallast, oma linnast, tükikesest oma identiteedist. Me pole osanud haldusreformist rääkida võitude keeles. Ja siin on süüd kõigil, kellele rahvas on usaldanud elu edendamise Eestis. Väikese valla volikogu liikmega alustades ja presidendiga lõpetades.»

Vajadus halduskorralduse kohendamise järele peaks olema ilmne, rõhutas president Ilves, sest: «Avalike teenuste kättesaadavus ja kvaliteet sõltub Eestis praegu otseselt sellest, kus inimene elab. Ja see on vastuolus Eesti põhiseaduse mõtte ja kindlasti ka sisuga.»

Riigipea loodab, et uus riigikogu koosseis ja uus valitsus leiavad meelekindlust viia lõpuni möödapääsmatu töö, millest viimased kümmekond ja enamgi aastat on vahelduva eduga vaid räägitud.

«Ma võin üksnes aimata neid pingutusi ja loobumiste valu, mida ränk majanduskriis Eesti omavalitsustele tähendas. Ma tänan teid, et pidasite raskustele vastu,» pöördus riigipea omavalitsusjuhtide poole.

Nüüd aga näitavad maksuameti värskemad andmed, et laekumised riigi ja kohalikesse eelarvetesse on praegu suuremad kui eelmise aasta alguses.

«Maksulaekumiste taastudes ja paranedes tuleb omavalitsustel kindlasti kaaluda, kas Eesti valitsusega peetavate kõneluste teravik tuleb suunata kunagise olukorra taastamisele. See tähendab, et sihiks tuleb seada omavalitsustele eraldatava tulumaksuosa ennistamine,» ütles riigipea. «Või on aeg uueks alguseks, riigi ja kohaliku võimu kohustuste ja võimaluste rahulikuks revisjoniks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles