Proovihääletamine tõi esile mõned infotehnoloogilised probleemid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektroonilise hääletamise portaal
Elektroonilise hääletamise portaal Foto: www.valimised.ee

Teisipäeva hommikul alanud elektrooniline proovihääletamine tõi esile paar infotehnoloogilist probleemi.

Proovihääletamise käigus selgus, et F-Secure turvatarkvaral tekkis elektroonilise hääletamise programmiga konflikt ning viirusetõrje pidas hääletamisprogrammi viiruseks.

E-hääletamise projektijuhi Tarvi Martensi sõnul on F-Secure turvatarkvaraga ilmnenud probleem kolmapäeva ennelõunaks lahendatud.

«Pigem on see rõõmustav, et sellised probleemid proovihääletamise käigus välja tulevad, kuna proovihääletuse eesmärk ongi testida, kas süsteem pärishääletusel toimib,» ütles Martens BNSile.

Teine proovihääletamise käigus ilmnenud probleem on seotud Windowsi operatsooonisüsteemi kasutajatega. Elektroonilise hääletamise programm ei toimi nendes arvutites, kus operatsioonisüsteemi uuendused on tegemata.

«Praegu võib Windowsi operatsioonisüsteemi kasutajatele soovitada, et nad oma süsteemis uuendused ära teeksid. Võib-olla töötame pärishääletuse ajaks välja tarkvara uuenduse, mis võimaldab ka uuendamata Windowsi operatsioonisüsteemi kasutajatel hääletada,» lausus Martens.

Eelolevatel valimistel näeb elektroonilise hääletaja jaoks valijarakendus välja senisest natuke erinev. Valijarakendus ei tööta ühegi brauseri sees, vaid see tuleb alla laadida ning käivitada eraldi programmina. See tagab ühetaolise ja turvalise kasutuskogemuse kõikidel operatsioonisüsteemidel.

Teisipäeval alanud proovihääletamisel saab igaüks valida endale meelepärase väljamõeldud tegelase poolt. Kandidaadid on jaotatud kolme erakonda, milleks on muinasjututegelaste, filmikangelaste ja lauljate erakonnad. Lisaks on kandideerimas üksikkandidaadid, kelleks valimiskomisjon on üles seadnud Interneti, Raha ja Ivan Orava.

Valimiskomisjon loeb proovihääletamise tulemused kokku ning avalikustab need 14. veebruaril. Proovihääletamise keskkond asub aadressil www.valimised.ee.

Tänavu on esmakordselt võimalik e-hääletamisel kasutada ID-kaardi asemel ka mobiil-ID. Eeltingimuseks on see, et mobiil-ID on välja antud pärast tänavu 1. veebruari. Varem välja antud mobiil-ID saab hääletamisel ID-kaardi asemel kasutada, kui see on ümber registreeritud riiklikus keskkonnas aadressil https://www.politsei.ee/et/teenused/isikut-toendavad-dokumendid/mobiil-id/index.dot .

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles