Ansip: majandusvabaduselt oleme juba Euroopa esimese viie hulgas

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmistel valimistel lubas Reformierakond viia Eesti viie jõukama Euroopa riigi sekka.
Eelmistel valimistel lubas Reformierakond viia Eesti viie jõukama Euroopa riigi sekka. Foto: Peeter Langovits

Peaminister Andrus Ansip ütles tänases Raadio 2 saates «Olukorrast riigis» kõlanud Reformierakonna nelja aasta taguse valimislubaduse kriitika kohta, et majandusvabaduselt on Eesti juba Euroopa esimese viie hulgas.

«Euroopa Liidus on vaid kolm riiki, kelle suhtes ei ole algatatud ülemäärase defitsiidi menetlust – Eesti, Rootsi ja Luksemburg, majandusvabaduselt oleme juba Euroopa Liidu esimese viie hulgas,» ütles peaminister Postimees.ee’le.

Ajakirjanik Kalle Muuli ei olnud täna rahul, et Reformierakonna valimisprogrammis polnud sõnagi eelmiste valimiste eel välja käidud lubadusest viia Eesti 15 aastaga viie jõukaima Euroopa riigi hulka. «Kui erakond on midagi lubanud, siis peaks ta ka selle eest vastutama ning Reformierakond peaks selgitama, kas 15 aastaga viie jõukama Euroopa riigi hulka jõudmise lubadus on veel jõus,» sõnas Muuli Raadio 2 saates «Olukorrast riigis».

«Kas selle eesmärgi nimel tegutsetakse või on see eesmärk on veel üldse alles? Alles neli aastat on möödas, 11 on ees veel,» meenutas Muuli. «Reformierakond on selle aja valitsust juhtinud ja paistab, et teeb seda edasi.»

Konkreetselt vana valimislubadust Ansip ei kommenteerinud

Ansip ei öelnud tänagi midagi konkreetselt lubaduse kohta viia Eesti 15 aastaga viie jõukaima Euroopa riigi hulka.

«Reformierakonna programmi põhjalikult läbi lugenud inimesed mõistavad, et meie majandusprogrammi üks põhiline eesmärk  on Eesti rahva jõukuse ja heaolu kasvatamine. Vaid stabiilsel majanduskasvul saavad põhineda head avalikud teenused peredele, Põhjamaade kvaliteediga haridus, turvalisus laiemalt, kvaliteetne tervishoid ja pensionitõus,» sõnas Ansip.

«Aastatel 2000–2009 on Eesti IMFi andmetel Euroopa Liidu kiireima majanduskasvuga riik – meie majandus kasvas keskmiselt aastas 4,82 protsenti. Võrdlusena, Euroopa Liidu kõige väiksema kasvuga riigi aasta keskmine majanduskasv oli vaid 0,54 protsenti. Eelmise aasta III kvartalis kasvas meie majandus 5 protsenti – see on Euroopa Liidu teine kasvukiirus, meist kiiremini kasvas vaid Rootsi majandus,» meenutas valitsusjuht.

«2011. aastaks on Euroopa Komisjon prognoosinud Eestile Euroopa Liidus kõige suuremat majanduskasvu. Eksport kasvas novembri andmetel 48 protsenti ja tänane ekspordimaht on Eesti kõigi aegade suurim, ületades masueelseid aegu,» rõhutas peaminister.

«Eesti majanduslik tulevik on palju parem kui enamikul riikidel – meie väike, pea olematu välisvõlg tähendab seda, et kui teised kulutavad oma majanduse kasvu hiigelintresside tasumisele ja võlgade tagasimaksmisele, saame meie kasutada oma vahendeid Eesti uueks loomisel,» lisas Ansip.

«Kui Eesti areneb sellise kiirusega nagu ta on teinud seda viimased kümme aastat, siis Eesti rahval läheb hästi,» leidis peaminister ja Reformierakonna esimees Andrus Ansip.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles