Rõivase kiri erakonnakaaslastele: olen kindel, et sotsiaaldemokraadid tegid täna õige valiku

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Taavi Rõivas.
Peaminister Taavi Rõivas. Foto: Eero Vabamägi

Peaminister Taavi Rõivas (Reformierakond) saatis täna oma erakonnakaaslastele kirja, milles tõdes, et sotsiaaldemokraadid tegid õige valiku, kui otsustasid praeguses koalitsioonis jätkata.

Postimees avaldab Rõivase kirja täismahus:

Head erakonnakaaslased

Viimased nädalad on toonud Eesti poliitikasse ärevust - paljude jaoks ootamatult muutus arutelu valitsusliidu leppe täiendamise üle ühe partneri eksistentsiaalseks küsimuseks, kas jätkata vähem kui viis kuud tagasi sõlmitud leppe täitmist ja Eesti jaoks oluliste otsuste ja reformide elluviimist, või pöörata koos ette võetud teelt otsustavalt ära.

Reformierakonna jaoks ei ole kevadel sõnastatud suured eesmärgid muutunud ning seisame jätkuvalt selle eest, et Eesti oleks veel kindlamalt kaitstud, et majandus kasvaks ning inimeste sissetulekud suureneksid, et Eesti elu edasi viivad reformid saaksid tehtud ning negatiivne iibetrend murtud. Eesti inimesed usaldasid meid valimistel ning meie kohus on seda usaldust vastutustundlikult kasutada.

Otsustasime koos IRLga olla avatud ka leppeväliselt tulnud ideedele nende eesmärkide täitmiseks, sh sotsiaaldemokraatide juhatuse sõnastatud punktidele. Ütlesime siiski selgelt välja, et tulumaksu tõusu meie ei toeta, sest see pärsib palgakasvu ning uute kõrgemapalgaliste kohtade loomist.

Vaevalt et keegi saab ka tõsimeeli eeldada, et juba üle kümne aasta järjekindlalt tööjõumaksude langetamise eest seisnud (ja valimised võitnud) erakond nüüd oma seisukohtades kannapöörde teeks ja ootamatult tulumaksu tõusu toetama asuks.

Sõnastasime Jevgeni Ossinovski ja Margus Tsahknaga SDE ettepanekute alusel kolme valitsusliidu erakonna esimeeste ühised ettepanekud valitsuse tööplaani täiendamiseks (vaata siit). Nii mõnigi juba leppes sisalduv punkt saab nüüd täpsema sõnastuse ja selgema sisu.

Olen kindel, et sotsiaaldemokraadid tegid täna õige valiku otsustades kokkulepitut austada ning valitsuses jätkata. Eesti inimesed ei oleks mingil juhul heaks kiitnud valitsuskriisi tekitamist pelgalt poliittehnoloogilistel kaalutlustel. Päris kindlasti ei oleks sotside valijad mõistnud ootamatut liitu EKREga ning küllap imestasid ka Vabaerakonna pooldajad kuulduste üle, et nende soosiku juhid aktiivselt Edgar Savisaarele ja Keskerakonnale silma viskavad.

Ma ei saa kuidagi nõustuda nende konkurentidest «heasoovijatega», kes sotsidele kõrvalt häälekalt nõu andsid ja ise pöidlad pihus valitsuskriisi ootasid. Minu silmis näitas sotsiaaldemokraatide volikogu otsus valitsusvastutust kindlalt edasi kanda märksa rohkem selgroogu kui konkurentide soovitatud ustepaugutamine.

Ühe partneri ebakindlus mõjutab paratamatult kogu valitsuse tööd. Ma usun, et nüüdseks on ärev aeg möödas ning valitsus saab ühiselt tugevamana edasi minna. Eesti inimesed ootavad meilt lubatu elluviimist märksa enam kui pidevaid läbirääkimisi ning omavahelisi pusklemisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles