Samost: hüvitised tuleks ära kaotada ning selle asemel tõsta riigikogu liikmete palka

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anvar Samost
Anvar Samost Foto: Elmo Riig / Sakala

Ajakirjanik Anvar Samosti arvates tasuks riigikogu liikmete kuluhüvitised ära kaotada ning selle asemel tõsta neil palka.

«Kui avalikkusele on tekkinud mulje, et riigikogu liikme palk on üldisel tasandil kõrge, siis ses mõttes on kindlasti õigus, et see on Eesti keskmisest palgast mitmeid kordi suurem, aga kui vaatame näiteks seda, kui palju riik maksab parematele ametnikele, ministritele või kui palju makstakse juhtidele erasektoris, siis riigikogu liikme palk tegelikult ei ole märkimisväärselt kõrge,» lausus Samost Kuku raadio saates «Muuli ja Samost».  

«Võimalik, et ka mõningate inimeste tulekut riigikokku selline palgatase võib pärssida ja sellest tulenevalt arvan, et ongi tegelikult terve hulk riigikogu liikmeid nii praeguses riigikogus kui ka eelmistes riigikogu koosseisudes, kes siis kuluhüvitiste süsteemi käsitlevadki legaalselt palga osana, lisatasuna,» arvas ta.  

Samosti hinnangul ollakse tänases Eestis piisavalt nõrk selleks, et praegust süsteemi püsti hoida ja selleks, et selle avaliku arutelu aur ei läheks pidevalt ühe ainsa ja seejuures «vähetähtsa teema» peale, tuleks see kord ümber teha, et riigikogu liikmetel ei tekiks asjatuid kiusatusi ning et signaliseeriks nende töö vastutust, tähtsust ja erakordsust.  

Ta ütles: «Võiks tegelikult kuluhüvitiste osa, ütleme, sisuliselt ära kaotada. See peaks olema väga erakordne, kas seda üldse vaja on, ja maksta see sama tuhat eurot, mis siis seal lisandub praegu kuluhüvitistele, lihtsalt palgana.»

«Olen täitsa kindel, et riigikogul endal, Kalle Muulil on terve hulk muid eesmärke, tegevusi ja mõtteid, millest me võiks avalikult arutada, aga selle asemel arutame selle üle, missugune on mingisuguse tšeki maksumus, miks see esitati ja kas see oli õigustatud või mitte,» märkis Samost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles