Võimuliidu kestusproov: maksuküsimustes tuleb kiiresti leida üksmeel

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas
Taavi Rõivas Foto: Liis Treimann

Täna või hiljemalt nädala pärast peab valitsus langetama valusad otsused, kui võimuliit soovib pidada kinni plaanist, et enne jaanipäeva hääletatakse maksuteemad riigikogus läbi.

Aeg surub peale. Kuu aega ametis olnud kõhkluskoalitsioon on võtnud eesmärgiks pool aastat enne «halbade» seaduste jõustumist 1. jaanuaril 2016 maksuküsimustes lõplikult kokku leppida ja need riigikogusse hääletamisele saata.

11. juuni on ametlikult riigikogu viimane tööpäev, kuid tõenäoliselt tulevad siiski ka erakorralised istungid. Kui praegused vaidlused jätavad mulje, et uhiuue koalitsiooni sees on suhted ülearu emotsionaalsed, siis tegelikult püütakse lihtsalt ära teha tavapäraselt sügiskuudesse jääv eelarve klapitamine.

Eile toimusid eelarve eelläbirääkimised, mis läksid üsna tuliseks, ja need jätkuvad täna õhtul valitsuskabinetis. Ettevõtlusminister Urve Palo (Sotsiaaldemokraatlik Erakond) ja peaminister Taavi Rõivase (Reformierakond) vahel tekkis eile põgus sõnavahetus majutusasutuste käibemaksu tõusu teemal.

«Reformierakond soovib oma nägu säilitada, Palo veidi soolotseb, rahandusminister Sven Sesteril (IRL – toim) on tegelikult katteplaan käibemaksu 2+2+2 aastaplaaniks olemas,» kõlab laua tagant.

Lisaks kütuseaktsiisi ja majutusasutuste käibemaksu tõstmise teemale on sotside kultuuriminister Indrek Saar tõstatanud ka kultuuritöötajate palgatõusu küsimuse. «Käib koera saba triikimine,» ütlevad valitsuspartnerid. IRLi ministrite poolt kostab valitsuse tervist hinnates: «Kui kõigis erakondades endis on probleeme, siis valitsuslaua taga on kõik viisakad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles