Randjärv ei nõustu Kaja Kallasega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laine Randjärv.
Laine Randjärv. Foto: PP

Reformierakonna juhatuse liige Laine Randjärv ei nõustu erakonna aseesimehe ja Europarlamendi liikme Kaja Kallase seisukohaga, et ministrite kuulumine erakonna juhatusse tuleks välistada.

«Valitsuse liikmetel peaks olema võrdne võimalus iga teise erakonna liikmega ja õigus kandideerida erakonna juhatusse,» kommenteeris Randjärv Kallase erakonna siseelu suhtes kriitilise blogipostituse ühte ettepanekut. «Tööpositsioon ei tohiks küll olla takistuseks. Pealegi pole ka kõik ministrid ilmtingimata juhatuse liikmed olnud ega sinna ka kandideerinud. See sõltub väga oluliselt igaühe sisetundest ja erakonna töösse panustamise soovist.»

Praegu kuulub Reformierakonna juhatusse viis ministrit - Taavi Rõivas, Jürgen Ligi, Keit Pentus-Rosimannus, Urmas Kruuse ja Hanno Pevkur. Erakonna juhatuses 13 liiget.

Randjärve sõnul tõi Kallas oma ettepanekutes erakonnale välja toodud palju olulisi põhimõtteid. «Nii liikmemaksude tasumise, avatuse kui digiajastuga kaasaskäimise aspektide suhtes. Hea on näha, et juhatuse valimiste konkurents on tihedam kui varasematel aastatel. Soovin kõigile juhatusse kandideerijatele edu ning eriti hoian pöialt neile, kes oma valimistulemustega aitasid kaasa erakonna valimisvõidule. Kindlasti oleks hea, kui erakonna juhatusse oleks valitud ka rohkem naisi. Loodan, et see tendents kindlasti ka jätkub,» lausus Randjärv.

«Olen olnud erakonna juhatuses alates 2005. aastast ja võin kinnitada, et viimastel aastatel on olnud oluliselt rohkem diskussioone ja väljendatud eriarvamusi nii kirjalikes debatilistides kui koosolekutel. See on tõesti kahju, et valitud juhatuse liikmed, kes on läinud Europarlamenti tööle, pole saanud tööülesannete tõttu viibida enamusel juhatuse koosolekutest,» sõnas Randjärv.

Kallas avaldas blogis oma ettepanekud erakonna reformiks, muu hulgas soovib Kallas arvata erakonnast välja liikmemaksu mittemaksjad ning välistada ministrite kuulumine erakonna juhatusse.

Kallas kirjutas, et otsustas taas kandideerida juhatusse, lootes alustada diskussiooni Reformierakonna reformi üle. Ta avaldas lootust, et tema ettepanekud leiavad toetust erakonna liikmete seas.

Postituses tõi Kallas välja kümme ettepanekut erakonna reformimiseks.

Esimese punktina seadis Kallas eesmärgiks koguda kokku liikmemaksud ja arvata erakonna liikmete hulgast välja need, kes liikmemaksu ei tasu. «Niimoodi saame teada oma tegelike aktiivsete liikmete hulga ja suurendame aktiivsete inimeste omanikutunnet erakonna suhtes,» kirjutas ta.

Kallas peab vajalikuks, et erakond oleks avatud erinevatele arvamustele, teeks selgeks otsustusprotsessi ja korraldada vajadusel olulistes küsimustes hääletus.

Neljandaks peab Kallas vajalikuks koosolekud protokollida ning viiendaks saata enne olulisi otsuseid välja täpne päevakord, et inimestel oleks võimalik ette valmistada ja aruteludes argumenteeritult osaleda.

Kuuendaks paneb Kallas ette, et juhatuse koosolekul oleks võimalik osalemise tehnoloogiliste vahendite teel. «Korraldame koosolekud nii, et interneti vahendusel koosolekul osalevad liikmeid koheldakse võrdväärselt füüsiliselt kohalolevate liikmetega,» selgitas ta.

Samuti soovib Kallas teha selgeks ja läbipaistvaks erakonna liikmete määramised otsustuspositsioonidele ning teha selgemaks valimisnimekirjade koostamise riigikogu valimiste jaoks ning avalikustada sisevalimiste tulemused.

Viimaseks soovib Kallas, et erakond austaks võimude lahususe printsiipi ka valitsuse ja fraktsiooni vahelises koostöös ning välistada valitsuse liikmete kuulumise erakonna juhatusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles