Helme: Eesti ühiskond on jõudnud kollapsi piirini

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Helme.
Mart Helme. Foto: Elmo Riig

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esimehe Mart Helme ütles erakonna kongressil peetud kõnes, et riigi kõige valusam probleem on demograafiline olukord, mitte julgeolek. 

Helme rääkis, et kui ta kaks aastat tagasi erakonna esimeheks valiti, visandas ta oma kõnes valupunkte, mis Eesti ühiskonna ees seisavad ning täna on paljud probleemid mitte üksnes püsinud, vaid veelgi süvenenud. 

Tema arvates on möödunud kahe aasta jooksul demokraatia, sõna- ja arvamusvabaduse olukord Eestis järsult halvenenud. «Pluralism, mille eest paljud siinviibijad 25 aastat tagasi võitlesid, on asendunud Eestis – ja laiemalt ka Euroopas - kitsarinnaliselt doktrinäärsete vasakliberaalsete stampidega, millede ainuõigsuses kahtlemine või millele oponeerimine põhjustavad koheselt ajakirjanduslikule tuleriidale saatmise,» leidis erakonna esimees ning tunnistas, et erakond on seda viimase kahe kuu vältel lakkamatult kogenud.

Helme rääkis, et kaks aastat tagasi sisenes EKRE valimistsüklisse, mille edukas läbimine oli tõsiseks väljakutseks ning algul ei läinud kõik sugugi libedalt. Samas olid kohalikud valimised ja Euroopa Parlamendi valimised oluliseks sammuks saavutamaks läbimurret riigikogu valimistel. 

Nüüd on erakond jõudnud esimehe sõnul punkti, kus nad peavad jõudma kahe aastaga kvalitatiivselt uuele tasemele, sest ees ootavad kohalike omavalitsuste valimised. «Kui meie senine töö keskendus ringkondade elustamisele ja ülesehitamisele, siis nüüd peame edasi liikuma nii süvitsi kui laiuti,» rääkis Helme. «Kahe ja poole aasta pärast peavad meil olema linnapeakandidaad mitte enam üksnes Tallinnas, Tartus ja Pärnus, vaid ka Haapsalus, Paides, Rakveres, Viljandis ja paljudes teistes kohtades, milledest me eelmisel korral isegi unistada ei julgenud.» 

Helme avaldas heameelt EKRE noorteorganisatsiooni Sinine Äratus üle, mis on väga tugev ja nooruslikult uljas. Samuti on «vahepealsest varjusurmast välja toodud» erakonna naisühendus.  Lisaks neile soovib EKRE oma poliitilise agenda vankri ette rakendada eakate ühenduse, millele plaanitakse uue tuule tiibade alla aidata.

EKRE esimees juhtis tähelepanu, et kui võimuerakond on veennud rahvast selles, et Eesti kõige akuutsem probleem on julgeolek, siis EKRE arvates on riigi kõige valusamaks probleemiks rahvuse katastroofiline demogroofiline olukord.

«Tuletan siinkohal kõigile meelde, et ennast nn. valgeteks jõududeks nimetavate erakondade juhtimisel on Eesti kui tsiviliseeritult funktsioneeriv ühiskond jõudnud kollapsi piirini. Piisab vaid veel umbes 50 000 töövõimelise inimese lahkumisest (aga see on umbes Pärnu suuruse linna jagu), et kukuksid kokku nii meie pensioni- kui haigekassasüsteem. Just selles suunas me praegu kahjuks aga liigume,» ütles Helme erakonnakaaslastele.

Helme peatus ka Eesti-Vene riigileppe ratifitseerimise teemal. «Me hääletame riigikogus selle vastu. Me oleme seisukohal, et Eesti ei saa legaliseerida oma territooriumi loovutamist agressiivsele naaberriigile, vaid peab ootama, kuni tulevik annab meile võimaluse lahendada piiriküsimus Venemaaga mitte ainult Venemaale vaid ka meile vastuvõetavatel tingimustel.»

Samuti kirjeldas erakonna esimees, kuidas riigikogus traditsioonilise perekonna kaitseks moodustatud toetusgrupi moodustamisel valitsuse juhtivpartei homoaktivistid takistada püüdsid. «Me ei lasknud sellel juhtuda. Ja teeme ka edaspidi kõik, mis meie võimuses, et meie ühiskonna põhiosa elutervete hoiakute perverteerimist, halvustamist ja naeruvääristamist takistada.»

Helme lõpetas kõne kokkuvõttega, et Eesti on sügavas kriisis ja Eestit seni juhtinud jõududel puudub igasugune visioon ning tahe, et riiki sellest välja juhtida ning EKRE on ainus poliitiline jõud Eestis, kes näeb oma missioonina rahvuse äratamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles