Herkel: Reformierakond sööb arrogantse lähenemise kibedaid vilju

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel
Andres Herkel Foto: Jaanus Lensment

Vabaerakonna esimees Andres Herkel ütles ERRi uudisteportaali tellitud erakondade toetuse küsitluse tulemustele viidates, et Reformierakond sööb praegu oma pisut arrogantse lähenemise kibedaid vilju. 

Herkeli sõnul küsitluse tulemused ja suurenenud toetus rõõmustab Vabaerakonda, kuid see oleks võinud rõõmustada neid ka valimiste ajal. «Kui toetus oleks olnud nii kõrge, siis kindlasti ka meie positsioon katta ära riigikogus kõik komisjonid ja töötada efektiivsemalt oleks olnud oluliselt parem.»

Reformierakonna toetuse langust kommenteerides sõnas Herkel, et see on eeskätt seotud sellega, et Reformierakond eelistas enne valimisi ja koalitsioonileppe koostamisel anda ühiskonnale ja valijatele ühekülgset informatsiooni ning rääkida vaid lubaduste positiivsest poolest. «See kurikuulus exceli tabel ja aktsiisitõusud lõpuks lahutatigi koalitsioonileppest täielikult ära. Seda ei olnud võimalik ega olegi võimalik lõputult varjata,» ütles Herkel ja lisas, et Reformierakonna edu meenutab talle natuke sportlast, kes on end dopinguga vormi ajanud ja vaevleb praegu tervisehädades. 

«Minu meelest nende ühiskonnaga normaalse kommunkaitsioonivõime saavutamise võti on see, et nad niisugusest dopingufilosoofiast loobuksid,» avaldas Herkel arvamust. Ta lisas, et need probleemid, mida Ruta Arumäe esile tõi, on tema meelest ammuilma olemas ning Reformierakond on tõesti jäänud kinni kümne aasta tagustesse ja vanematesse dogmadesse. 

«Tegelikult mitte kedagi ei kuulata, surutakse oma niisugust valitsemisfilossoofiat ka oma partneritele peale. Minu meelest see mudel, kus nad on saanud valimistel pea 28 protsenti hääli, kuid näiteks maksuküsimustes tahavad omada otsustuspädevust ligit 100 protsendi ulatuses, pole ühiskonnas põhimõtteliselt jätkusuutlik,» arvas Herkel.

«Reformierakond sööb pisut arrogantse lähenemise kibedaid vilju. Eks sellest saavad aru ka need, kes neid valimistel veel toetasid,» ütles Vabaerakonna esimees.

Rahvusringhäälingu uudistetoimetuse tellitud Turu-uuringute AS küsitlus näitas, et võrreldes valimistulemusega on kõige rohkem toetust kaotanud Reformierakond ning enim on kasvanud toetus Vabaerakonnale.

Praegu on Reformierakonnal toetajaid 22, sotsiaaldemokraatidel 17, Isamaa ja Res Publica Liidul kümme protsenti, valimisteaegse toetuse on säilitanud Keskerakond, nende toetus on 26 protsenti. Vabaerakonna toetus on 12 protsenti, edastades nii Isamaa ja Res Publica Liitu. Ka Eesti Konservatiivne Rahvaerakond on vaatamata erakonda tabanud massiivsele kriitikale säilitanud valimisteaegse toetuse, mis on seitse protsenti.

25 protsenti inimestest ei osanud oma eelistust öelda, nende osakaal ei ole toetusprotsentidesse sisse arvestatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles