Rõivas: koalitsioonileppe tekst on läbi arutatud

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser, Taavi Rõivas ja Urmas Reinsalu.
Sven Mikser, Taavi Rõivas ja Urmas Reinsalu. Foto: Liis Treimann / Postimees

Reformierakonna esimehe Taavi Rõivase sõnul lõpetasid kolme erakonna esindajad tänastel kõnelustel koalitsioonilepingu teksti arutelu ning jätkavad homme tööd eelarvega.

Rõivas kinnitas Reformierakonna teatel, et tänaseks on Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esindajatega läbi räägitud kõik töögruppides üles jäänud teemad ning teksti arutelu lõpetatud. Muu hulgas arutati täna ääremaastumise, ettevõtluse arendamise, teadus- ja arendustegevuse küsimusi ning madalapalgaliste stiimulpaketti.

Rõivas ütles Postimehele, et täna põhjalikult arutatud madalapalgaliste toetuspaketi osas esitas IRL oma visiooni ja see oli partneritele aktsepteeritav. Lahenduse suunas astuti tema hinnangul täna pikk samm. «Seal on teatud tehnilisi täpsustusi kindlasti veel vaja teha. Selge see, et sedavõrd suuri süsteeme luues tuleb väga palju detailidele tähelepanu pöörata,» märkis ta, kuid lisas, et üksmeel on kindlasti leitav.

Homme pärastlõunal jätkavad delegatsioonid tema sõnul eelarvekulude ja -tulude arutelu. «Need me oleme teadlikult jätnud kõige lõpus kokku leppimiseks, et see kogupilt kokku haakuks,» lausus ta.

Koalitsioonilepe võib allkirjad saada teisipäeval

Rõivas märkis samas, et eelarvega seotud küsimusi ei saa ka alahinnata ja pigem on need ühed kõige tõsisemad, sest eelarve tuleb saada nelja aasta lõikes tasakaalu. «Kui need asjad on läbitud, on võimalik minna ka vastutusjaotuse juurde. Kas see saab aset leidma homme või nädala lõpupoole, aga igal juhul ma usun, et ka see ei ole enam väga kaugel,» ütles ta.

Kui kõikides küsimustes on saavutatud kokkulepe, saavad erakonnad kokku kutsuda volikogud, kelle heakskiitu koalitsioonilepe samuti vajab. Seejuures nõuab nii IRLi kui Sotsiaaldemokraatliku Erakonna põhikiri, et volikogu erakorralisest koosolekust teatataks ette vähemalt kolm päeva.

Ühe võimaluse kohaselt võiksid volikogud kokku tulla esmaspäeval, mis võimaldaks teisipäeval leppe allkirjastada. «Esmaspäev pole veel lukus, aga tõepoolest üks võimalus see on, et seda nädala alguses selliselt korraldada,» ütles Rõivas õhtul Postimehele.

Mikser: tagakurvist oleme juba väljas

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser avaldas delegatsioonide tänase kohtumise järel lootust, et 400 meetri jooksu terminites ollakse tagakurvist väljas ja jõudmas lõpusirgele.

Tänaste kokkulepete sisu ei soovinud ta täpsustada, kuid kinnitas, et tekstis on suuremalt jaolt kokkuleppele jõutud. «On veel erinevaid meetmed, mida üks või teine või kolmas läbirääkimiste partner peab erakordselt oluliseks ja mis ei ole veel leidnud kõigi poolte heakskiitu või katteallikaid,» märkis ta.

Miskeri sõnul on raske öelda, kas homme tehakse ka viimased kokkulepped. «Eks me seda ruumi enam-vähem adume, milles see kokkulepe peaks sündima. See ei ole tükitöö või kraavikaevamine, et saaks öelda, et sada meetrit on kaevatud ja kümme on veel jäänud. See on ikkagi kompromissi otsimine erinevate variantide vahel,» ütles ta Postimehele ja lisas, et iseenesest ei takista miski homme ka vastutusvaldkondadeni jõudmist.

Seeder: oleme väga ligilähedastel positsioonidel

IRLi volikogu esimees Helir-Valdor Seeder ütles Postimehele, et kogu koalitsioonilepingu tekst on läbi käidud, ehkki detailides tuleb sinna veel muudatusi ja ka sõnastus vajab ülevaatamist. «Laias laastus ja üldpõhimõtete osas on väga ligilähedastele positsioonidele jõutud, aga ma täna ei saa kinnitada, et see on see, mis lõpuks kokku lepitakse,» lausus ta.

Madalapalgaliste toetuspaketi kohta ütles Seeder, et selles on jõutud lahenduseni, kuid see pole veel lõplikult kinnitatud. Tema hinnangul on praegu arutlusel olev lahendus «oluliselt mõistlikum ja sisulisem kui see null, mis oli esialgselt läbirääkimiste laual». «Saime veel sotsiaalministeeriumi ja rahandusministeeriumi arvestused, millist mõju see madalapalgalistele inimestele rahalises plaanis avaldab. Me peame selle läbi arvestama ja homme hommikul IRLi fraktsioonis ka läbi arutama,» märkis ta.

Kui kõnelustel vaadatakse lõplikult läbi ka niinimetatud Exceli tabel ehk kulud-tulud, saab Seedri sõnul edasi liikuda kohajaotuse juurde. Tabel jäi tema sõnul täna veel küsimärkidega üles, ehkki kokkuleppele ollakse väga lähedal.

Seedri sõnul kutsub IRL oma volikogu koosoleku kokku alles siis, kui lahti jäänud küsimused on lahendatud. Enne esmaspäeva volikogu tema sõnul ei kogune.

Kolme erakonna esindajad alustasid kõnelusi eelmise nädala esmaspäeval pärast seda, kui Reformierakonna juhatus oli Vabaerakonna kohtumistelt kõrvale jätnud. Nelja erakonna konsultatsioonid algasid 6. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles